Da li će EU profitirati od pada eura?

Dodajte komentar

Euro je dodatno izgubio na vrijednosti u odnosu na dolar i ako tako nastavi, moglo bi se desiti nešto što se rijetko dešavalo – da euro vrijedi kao jedan dolar.

Pad eura mogao bi da pomogne privredi eurozone, kao i američkim turistima kojima će dolazak u Evropu biti manje skup.

Evropska valuta je u padu od maja kada se menjala za 1,4 dolara, dok dolar, s druge strane, raste u odnosu na druge valute. Danas je za jedan evro moglo da se dobije 1,085 doalra što je najmanje od 2003. godine.

Evropa time postaje jeftinija za američke turiste. Mnogim evropskim zemljama, prihodi od turizma mnoge znače. U Grčkoj, na primjer, petina prihoda dolazi od turizma.

“Jefitniji euro čini Grčku atraktivnijom i imamo veoma pozitivnu sliku iz SAD”, rekao je Andreas Andreadis, šef Asocijacije grčkih turističkih preduzetnika.

Na duži rok, glavni uticaj slabog eura će biti bitan u strategijama kompanija. Veliki evropski izvoznici, posebno u najvećim evropskim privredama poput Njemačke, imaće koristi od pada eura, dok će američkim proizvođačima škoditi.

Euro je u padu uglavnom zbog različitih ekonomskih muera eurozone i SAD. Dok je oporavak eurozone od globalne finansijske krize uglavnom bio anemičan, američka privreda je imala snažan rast.

Na kretanje na tržištu valuta uglavnom su uticale odluke centralnih banaka. Dok je Evropska centralna banka srezala kamatne stope i pokreće podsticaje velikim količinama novca, čime je oslabljen euro, Federalne rezerve rade suprotno – pripremaju se za podizanje referentne kamatne stope posle prošlogodišnje odluke da se okončaju podsticaji.

Razliku su podvukla i današnja objava američke vlade da je nezaposlenost u SAD smanjena na 5,5 odsto, što znači da bi uskoro Federalne rezerve mogle povećati referentnu kamatnu stopu. To je podstaklo kupovinu dolara, čime je euro pao za 1,6 odsto na 1,0858 dolara.

Od uvođena eura 1999. po cijeni od 1,18 dolara, euro je većinom bio iznat sadašnjeg kursa u odnosu na dolar.

Euro je na početku bio relativno nepoželjan, ali su krajem 2000. Evropska centralna banka i druge centralne banke intervenisale na tržzisu kako bi oživuele svoju vlatu koja je u jednom trenutku pala na 0,82 dolara.

To je pomoglo i euro je oživio da bi uspostavio paritet s dolarom krajem 2002. Do ljeta 2008, uoči svjetske finansijske krize, euro je dostigao svoju rekordnu vrijednost od nešto iznad 1,60 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *