Novi raj za pranje novca – London

Londonsko tržište nekretnina, koje je u punoj ekspanziji, postalo je raj za pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza, navodi Transparensi Interenešenl.

Međunarodna asocijacija za borbu protiv korupcije navodi, pozivajući se na podatke katastra i antikorupcionog ogranka Skotland Jarda, da je britanska prestonica postala utočište za ukraden novac širom svijeta, prenose belgijski mediji.

U izvještaju se pominju 36.342 nekretnina ukupne površine od 3,6 kilometara kvadratnih koji su u vlasništvu firmi registrovanih u nekom od poreskih rajeva, tako da je ime pravog vlasnika na taj način sakriveno.

Gotovo svaka deseta nekretnina u kvartu Vestminister je registrovana na firmu sa sjedištem u nekoj od of šor destinacija, najčešće na Devičanskim ostrvima, Dzerziju, Ostrvu Man i na Gerzniju.

Anonimnost vlasnika nekretnina, koja se često opravdava povjerljivošću podataka, služi zapravo za maskiranje “mutnih radnji”, izbjegavanje plaćanja poreza, do pranja novca.

“Brojni podaci ukazuju da je britansko tržište nekretnina postalo utočište za nelegalno stečen kapital širom svijeta. Takva tendencija je olakšana zakonom kojim se tajnim of šor firmama dozvoljava vlasništvo nad nekretnima”, dodaje se u izvještaju.

Procjenjuje se da je vrijednost takvih nekretnina Britaniji oko 250 miliona eura.

Transparensi Internešenl poziva vladu Dejvida Kamerona na veću transparentnost, kako bi izbjegla da Velika Britanija ne postane “privilegovana destinacija za pranje novca”.

U izvještaju se navodi da takva praksa ima domino efekat na rasplamsavanje cijena nekretnina u Londonu, što se nameće kao jedan od glavnih tema u predizbornim kampanjama učesnika predstojećih majskih parlamentarnih izbora.

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *