Pet kompanija iz Crne Gore želi da kupi srpske firme

Ministar privrede republike Srbije Željko Sertić kaže da je pet crnogorskih kompanija zainteresovano za privatizaciju osam srpskih preduzeća. To će biti jedna od najvažnijih tema na kojima će se raditi u budućnosti, rekao je on.

“Imamo pet kompanija iz Crne Gore koje su zaintresovane za osam preduzeća iz Srbije u procesu privatizacije i to može da bude jedan od modela na kome ćemo u narednom periodu raditi”, rekao je Sertić na konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Vladimirom Kavarićem, nakon potpisivanja Protokola sa zasedanja mešovite Komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Crne Gore.

Sertić je u Palati Srbija rekao da je danas u fokusu bio ekonomski razvoj dvije zemlje, te da je prema podacima statističkog zavoda, razmjena sa Crnom Gorom prošle godine iznosila 618 miliona eura, od čega je izvoz bio 568 miliona eura, a uvoz 50,6 miliona eura.

Postoji puno prostora za dalje unapređenje ekonomskih odnosa jer su nam ciljevi – makroekonomska stabinost i privlačenje investicija isti i kompatibilni, ocijenili su Sertić i Kavarić.

“I u okviru Cefte, i u okviru svih naših odnosa, ima puno prostora za širenje saradnje, pogotovo što je Crna Gora u mnogim pregovaračkim poglavljima korak ispred nas”, rekao je Sertić.

Prema njegovim riječima, bilateralna saradnja Srbije i Crne Gore može biti i veća bez obzira na to što je Srbija u suficitu u trgovinskoj razmeni.

“Postoji prostor za dalji razvoj saradnje, za širenje roba i usluga koje kompanije iz Crne Gore proizvode i pružaju ovdje u Srbiji, ali i da naša preduzeća učestvuju u više projekata”, rekao je Sertić.

Sertić je dodao da je s crnogorskom delegacijom na čelu s Kavarićem razgovarao i o zajedničkom nastupu na trećim tržištima u cilju promocije turizma, o unapređenju informacionih bezbjednosti, drumskom i vazdušnom saobraćaju, poljoprivredi, vodoprivredi i zaštiti životne sredine.

Posebna i važna tema je, kako je naveo, bila i oblast energetike, saradnja između elektroprivreda Srbije i Crne Gore, kao i izgrađa autoputa Beograd, Podgorica i Bar.

Kavarić je rekao da je razgovarano o platnom prometu za koji su sve institucionalne pretpostavke obezbijeđene. Upitan kada će platni promet izmedu Srbije i Crne Gore profunkcionisati Sertić je rekao je izmedu fizičkih lica on već funkcioniše.

Institucionalno, izmedu Narodne banke Srbije i Narodne banke Crne Gore je sve završeno, ostalo je na komercijalnim bankama, ne mozemo da utičemo na banke kada će to uraditi, to je stvar njihovog tržista, rekao je Sertić.

Srpski ministar je dodao da koliko mu je poznato Komercijalna banka ima svoje predstavnistvo u Budvi i Beogradu i da ona već vrše određena plaćana direktno.

Check Also

OTP grupa započinje saradnju sa 15 startup kompanija

U četvrtoj seriji svog Startup partnerskog programa, OTP grupa započinje tromjesečnu saradnju sa 15 razvijenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *