Fabrika elektroda Plužine otišla u stečaj!

U Fabrici elektroda Goransko, jedinoj te vrste u regionu, danas je uveden stečaj zbog neizmirenih poreza i doprinosa u iznosu od skoro milion eura.

“Uvešće se stečaj i rešenje će biti doneto u ponedeljak. Fabrika se odrekla prava žalbe da se to ne bi prolongiralo i ulazilo u sudski postupak. Mora se to ubrzati jer ova agonije traje suviše dugo”, kazao je podgoričkim “Vijestima” direktor FEP-a Dragoslav Čabarkapa.

Od 103 radnika te fabrike, 36 može u penziju, a većina tih radnika to pravo je stekla juče na osnovu usvojene dopune zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojom se radnicima držanih firmi koji su izgubili posao zbog uvođenja stečaja omogućava odlazak u prevremenu penziju ako imaju 30 (muškarci), odnosno 25 godina staža (žene).

Radnicima, koji su prošle godine primili svega tri zarade, plate se duguju od juna 2012. godine, a radni staž im nije povezan od 2007. godine. Otpremnine prema kolektivnom ugovoru iznose u proseku 10,7 hiljada eura.

Prije nekoliko meseci oko 80 radnika izgubilo je spor kojim su tražili da im se povrati bespravno oduzeti akcijski kapital bez koga su ostali 2001. godine kada je tadašnja uprava FEP-a prenela udeo vredan blizu 2,7 miliona tadašnjih maraka na preduzeće „Plus komerc”, koje je sama osnovala.

Spor je trajao 11 godina, a ukupne troškove u iznosu od 101 hiljadu eura obavezni su da plate radnici koji su potpisali tužbu, što iznosi 1.288 eura po radniku.

Proizvodnja u FEP-u je prekinuta u maju prošle godine kada je fabrika, zbog neplaćenih računa, ostala i bez struje. Dug fabrike premašio je deset miliona eura, a vrijednost kapitala je procijenjena na 8,9 miliona.

FEP sa gubitkom posluje od 2008. godine, a žiro račun je blokiran više od tri godine. Direktor Čabarkapa se plaši da bi stečaj mogao dovesti do bankrota, a u slučaju likvidacije, imovina FEP-a bila bi prodata po knjigovodstvenoj vrednosti što ne bi bilo dovoljno za izmirenje svih obaveza prema poveriocima.

Većinski vlasnik FEP-a sa 42,1 odsto akcija je Investiciono-razvojni fond (IRF), a direktor IRF-a Zoran Vukčević i pored obećanja i nekoliko podsećanja do danas nije odgovorio na pitanja „Vijesti“ poslata još 29.decembra, navodi list.

Check Also

Radulović: Skupština da preispita poslove Plantaža

Nadležni skupštinski odbori trebalo bi da razmotre nalaze koji se odnose na reviziju Plantaža i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *