Državne avio prevoznike samo privatizacija može izbavaiti iz krize

Dodajte komentar

Većina aviokompanija zemalja u regionu posluje sa gubitkom, zahtijevaju dokapitalizaciju sredstvima iz nacionalnih budžeta ili su pred gašenjem, a jedini spas vide u privatizaciji.

Izuzetak je jedino srpska aviokompanija Air Serbia, nekadašnji JAT, čijeg je 49 odsto udjela u avgustu 2013. godine kupio Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime je kompanija u dugovima spašena od teške finansijske situacije, a u kratkom roku proširila i unaprijedila poslovanje.

I Montenegro Airlines, koji posluje sa milionskim gubicima, pregovara sa Etihad Airwaysom o zaključivanju poslovnog aranžma ma u kojem bi dijelili letove, odnosno stavili svoje kodove na letove na koje se odnosi sporazum. Tako đe se planira i ustupanje upravljanja Aerodromima Crne Gore nekom stranom partneru.

Kada je riječ o stanju u kojem se kompanije nalaze, u najneza vidnijoj situaciji nalazi se bosanski avioprevoznik. BH Airlines zbog finansijske krize otkazao je ovog mjeseca letove za Beograd, a potpuno je neizvjesno da li će avioni sa aerodroma u Sarajevu i dalje letjeti prema drugim odredištima. Ovaj avioprevoznik sada koristi samo jedan avion, zbog čega je morao da, pored Beograda, obustavi letove za Istanbul i druge destinacije.

BH Airlines se nalazi pred gašenjem, budući da joj je račun blokiran u decembru zbog dugova prema povjeri ocima koji su dostigli 26 mili ona konvertibilnih maraka, odnosno 13 miliona eura. Najveće dugove ima prema Hy po Leasingu i Aerodromu Sarajevo i nije u mogućnosti da isplaćuje plate. Vlada Federacije BiH treba da, kao o kompaniji u državnom vlasništvu, da odluči o sudbini ovog avio prevoznika, a zasad je privatizacija jedino rješenje.

Isti iznos duga ima i Montenegro Airlines prema Aerodromima Crne Gore, bez obzira na sniženu cijenu servisiranja njegovih aviona na aerodromima u Podgorici i T ivtu u odnosu na standardne tarife.

U MA su ranije naveli da će dinamika plaćanja naslijeđenog duga biti regulisana sporazumom između nacionalnog avioprevoznika i Aerodroma Crne Gore.

Vlade zemalja u regionu avioprevoznike smatraju strateškim partnerima, zbog čega, umjesto prodaje kompanije radije biraju strateškog partnera. Ipak, BH Airlinesu strateški partner Turkish Airlinesnije pomogao u prevazilaženju fi nansijskih poteškoća. Turska kompanija tokom četvorogo dišnjeg partnerstva nije ispunila većinu ugovorom predviđenih obaveza.

Kada je riječ o hrvatskom avioprevozniku Croatia Airlines, u igri za strateško partnerstvo su upravo Turkish Airlines i njemačka Lufthansa.

U Makedoniji se očekuje osnivanje novog nacionalnog avioprevoznika, što bi prema nekim tvrdnjama moglo ugroziti Croatia Airlines koji ima osam letova sedmično na liniji ZagrebSkoplje.

U Croatia Airlinesu, međutim, ističu da se ne pribojavaju takvog scenarija i podsjećaju da su i dosadašnje makedonske aviokompanije Macedoni an Airlines završile prekidom operacija. Hrvatska kompanija bi, kako navode, u tom slučaju čak bila među prvima koji bi ponudili saradnju, ukoliko u takvom projektu budu pronašli strateški interes.

Kada je riječ o osnivanju nacionalnih avioprevoznika, primjer najneuspješnijeg pokušaja odnosi se na Vladu Republike Srpske koja je pokušala da pokrene kompaniju Sky Srpska 2007. godine. Krupni problemi su se, međutim, javili već u prvim mjesecima poslovanja, jer je skoro cio predviđeni iznos novca potrošen na nabavku aviona, a letovi nijesu bili isplativosti zbog nedovoljnog interesovanja, pa je, zbog dugova, Sky Srpska ugašena 2013. godine odlukom vlade tog entiteta.

MA: Obaveze izmirujemo

U MA, međutim, tvrde da redovno izmiruju zaostale obaveze prema državi po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, kao i zaostale obaveze po istom osnovu za period od avgusta 2011. do 31.12.2013. godine.

“MA je po tom osnovu od 1. januara do 30. novembra 2014. godine u državnu kasu uplatila ukupno 1.920.473,13 eura”, naveli su u MA.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *