Mudis: Rejting Rusije je “smeće”

Dodajte komentar

Američka agencija Mudis smanjila je kreditni rejting Rusije s Baa3 na Ba1, u neinvesticiono područje, popularno zvano i “smeće”.

Iz Moskve poručuju da je takva odluka političkog karaktera.

Zbog uticaja ukrajinske krize, pada cijena nafte i kursa rublje, Mudis je smanjio rejting Rusije, dodijelivši mu negativne izglede jer, smatra agencija, to odražava mogućnost novih šokova za privredu povezanih sa sukobom u Ukrajini i mogućim daljim padom cijena nafte.

“Očekujemo da će Rusija ove godine zabilježiti duboku recesiju, a u 2016. i dalji pad. Pad povjerenja vjerovatno će pritisnuti domaću potražnju i narušiti rusku ekonomiju koja je ionako već hronično podinvestirana”, naveo je u obrazloženju Mudis.

Odmah je reagovao ruski ministar finansija Anton Siluanov, rekavši da se odluka te agencije temelji na nerealnim prognozama bez analogije, jer su Mudisove pesimistične procene znatno ispod prognoza Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i međunarodnih banaka.

“Pretpostavljam da je odluka Mudisa o smanjenju rejtinga donijeta prije svega zbog faktora političkog karaktera”, kazao je Siluanov.

Dodao je kako ta odluka nije uzela u obzir cijeli niz pozitivnih činioca koji ukazuju na snažne strane ruske privrede i njenog finansijskog sistema, kao što su velike devizne rezerve, niska zaduženost i višak u tekućem bilansu.

Siluanov je takođe kazao da Mudisovo smanjenje rejtinga neće imati znatniji uticaj na rusko tržište kapitala, jer je kreditni rejting Rusije u lokalnoj valuti kod ostale dvije agencije, Fiča i Standard & Poor'sa, i dalje u investicionom području, na BBB-.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *