Spreman softver za porez na kocku

Dodajte komentar

Poreska uprava prilagodila je softversko rješenje i pripremila instrukciju za poreske obveznike o načinu prijavljivanja i plaćanja poreza po osnovu dobitaka od igara na sreću.

Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica propisano je da se za svaki isplaćeni prihod od dobitaka od igara na sreću plaća porez po stopi od 15 odsto.

Iz PU su naveli da je poreski obveznik dužan da porez po osnovu te vrste prihoda iskaže kroz IOPPD obrazac, odnosno izvještaj o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima.

Prihod se iskazuje u zbirnom iznosu za obračunski period, odnosno mjesec, a pri popunjavanju obrasca upisuje se šifra 0101000990176 Zbirni prihod od igara na sreću i šifra osnova za obračun 088 Dobici od igara na sreću objasnili su iz PU, na čijem čelu je Milan Lakićević.

Uplate po tom osnovu obavljaju se na jedinstveni uplatni račun poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje 820-30000-74.

Skupština je izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica usvojila krajem decembra prošle godine, kojim je predviđeno da se dobitak od igara na sreću oporezuje 15 odsto. Tim povodom je Udruženje priređivača igara na sreću Montenegrobet organizovalo peticiju koju je potpisalo preko 18 hiljada igrača ne bi li spriječili primjenu ovakvog zakona.

Priređivači igara na sreću su isticali da ovakvo zakonsko rješenje pogađa samo igrače, koji će zbog ovakvog odnosa prema njima sve više okretati klađenju preko sajtova koje u većini slučajeva nije legalno. Prije dvije godine priređivačima je uveden PDV, ali po tom osnovu nijesu platili nijedan cent.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *