Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks prvi put u istoriji dostigao 2.100 bodova, jer se ulagači nadaju da će Atina i njeni partneri u evrozoni pronaći kompromisno rješenje za grčke dužničke probleme, uprkos neuspješnim razgovorima u ponedjeljak.

S&P 500 porastao je 0,16 odsto, na rekordnih 2.100 bodova, dok je Dow Jones ojačao 0,16 odsto, na 18.047 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 odsto, na 4.899 bodova, najviši nivo u 15 godina.

Na Wall Streetu se juče trgovalo oprezno, nakon što su u ponedjeljak propali razgovori ministara finansija evrozone o grčkim dužničkim problemima, jer Atina ne želi produžiti program međunarodne finansijske pomoći.

Međutim, cijene su akcija porasle nakon vijesti da Grčka namjerava u srijedu zatražiti produženje sporazuma o zajmu s evrozonom, razlikujući to od punog programa finansijske pomoći.

Nova grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa odbila je zatražiti produženje međunarodnog finansijskog programa pomoći koji ističe 28. februara, protiveći se mjerama štednje koje program nameće, no zbog toga bi se mogla naći pred bankrotom, bez sredstava za isplatu dospjelih obaveza.

Zbog toga je juče u Briselu anonimni izvor kazao novinarima da će Grčka zatražiti produženje sporazuma o zajmu za najviše šest mjeseci, ali se o uslovima još pregovara. Riječju, Grčka želi da se nastavi njeno međunarodno kreditiranje, ali bez obaveza provođenje reformi i štednje.

Zahvaljujući tome, juče je na Wall Streetu u plusu završila čak i akcija grčke National Bank of Greece, s rastom cijene za 1,2 odsto, nakon što je tokom dana bila na gubitku i više od 12 odsto.

Podršku tržištu pružili su juče i stabilnost cijene nafte, koja se na londonskom tržištu kreće iznad 60 dolara po barelu, kao i nešto bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,2 milijarde akcija, dok prosječan dnevni obim ovoga mjeseca iznosi 6,7 milijardi.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 odsto, na 6.898 bodova, a pariški CAC 0,04 odsto, na 4.753 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 odsto, na 10.895 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *