Za dvije godine cigrete će koštati kao u Evropi

Dodajte komentar

Povećanje cijena cigareta može se očekivati poslije 31. marta i to deset centi po paklici, što je stvar poslovne politike proizvođača i njihovog dogovora sa distibuterima cigareta – kazala je za Pobjedu direktorica Agencije za duvan Branislava Božović.

Ona je rekla da, osim akcize, na cijene cigareta utiče još dosta faktora, pri čemu se naročito vodi računa o ekonomskom stanju u zemlji, nivou cijena cigareta kod konkurencije.

Odgovarajući na pitanje zašto dolazi do porasta cijena, Božović je kazala da se porast cijena cigareta uglavnom dovodi u direktnu vezu sa povećanjem akciza.

Akcizni kalendar

– Akcizne stope će, shodno usvojenom akciznom kalendaru, od 1. aprila biti promijenjene i to: specifična akciza će biti 20 eura za 1.000 komada (sada iznosi 19 eura) i proporcionalno će biti 34 odsto od maloprodajne cijene cigareta (sada je 35 odsto). Takve akcizne stope, kumulativno primijenjene, dovešće do povećanja akciza za 5,5 centi po paklici, što će zajedno sa PDV-om, koji će se takođe povećati, jer se primjenjuje na veću osnovicu, biti više nešto oko 10 centi po paklici. Ova kalkulacija odnosi se na cijenu cigareta od 1,70 eura po paklici, s obzirom na to da je to na neki način prosječna cijena cigareta, odnosno tačno definisano, to je prosječno ponderisana cijena cigareta. To je kategorija koja se utvrđuje radi plaćanja minimalne akcize. Jer, neovisno od cijena cigareta, proizvođač i uvoznik, kao akcizni obveznici, dužni su da uplate u budžet iznos akcize obračunat na tu cijenu, odnosno prosječno ponderisanu cijenu istakla je Božović.

Iz Ministarstva finansija su za Atlas TV potvrdili da će prema planu Vlade do 2019. godine cijena cigareta u Crnoj Gori biće slična onoj u EU, gdje paklica košta oko pet eura. “Imajući u vidu obavezu daljeg usaglašavanja sa regulativom EU, neophodno je da se nakon utvrđene dinamike nastavi sa progresivnim povećanjem akciznih stopa”, naveli su u tom resoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *