Varufakis: Neka se dogodi “armagedon” ako treba, nemam plan B

Dodajte komentar

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je u intervjuu za Gardijan da je “normalno da ga plaši”trenutna ekonomska situacija u Grčkoj.

“Da se ne plašim, to bi bilo veoma opasno”, rekao je Varufakis.

On kaže da je potpuno druga stvar kada neko kaže “da Grčka nije trebalo da ulazi u eurozonu”, a potpuno drugo je tražiti da “ona iz nje izađe”.

“Ukoliko odustanemo, pašćemo s litice”, rekao je Varufakis koji nije član vladajuće partije Sirize.

Varufakis je Gardijanu govorio i o svom političkom opredjeljenju. On kaže da iako se često poziva na Marksa, bolje je reći da je “nestalni” marksista.

“Rekli su mi jednom, ako želiš da budeš marksista moraš da radiš dvije stvari: uvjek budi optimističan i uvjek imaj svoj stav o svemu. Taj savjet uvjek koristim“, rekao je Varufakis.

On je izjavio da može da se divi uspjesima kapitalizma, ali da je takođe “bolno” svjestan njegovih urođenih kontradikcija, kao i užasnog nasljeđa ljevice.

“Mislim da ne možete razumjeti kapitalizam dok ne shvatite i ako ne shvatite te kontradikcije i ne zapitate se je li kapitalizam prirodno stanje. Mislim da nije, zato sam ljevičar”, kaže ministar finansija.

On je naveo da Grčkoj treba “još malo vremena” da prebrodi krizu, i da se nada pomoći drugih zemalja.

“Grčku ne mogu da posmatram izdvojenu iz Evrope. Sve što se dešava ovdje, utiče na ostale. Iz nekog razloga mnoge loše stvari su započele upravo ovdje. Problemi sa eurozonom su počeli baš u Grčkoj 2010. godine“, naveo je on.

Na pitanje da li ima plan B, Varufakis je odgovorio da nema “rezervni plan”.

“Stalno čujemo, ako ne potpišete ovo ovdje dogodiće će se Armagedon. Moj odgovor je – neka se dogodi! Nemam rezervni plan, to je moj plan B”, naglasio je Varufakis.

On je dodao i da ne zna šta bi se to moglo dogoditi.

“To je kao da me pitate šta će se desiti ako kometa udari u Zemlju. Nemam pojma”, rekao je on.

Kako se naglašava, Varufakis se često suočava sa kritikama. Njegovi protivnici smatraju da će program koji on zahtijeva biti loš po državu.

Tako i bivši ministar administrativnih reformi Kiriakos Micotakis smatra da Varufakis “eksperimetiše“, a da će se to završiti “katastrofalno“.

“Kad mi protivnici prijete padom ove vlade kažem im samo naprijed. Zaista ne želim biti na ovom položaju. Vratiću se pisanju svoje knjige o Evropi koju sam napola već završio. Teško mi je da napišem njen kraj dok sam na ovom poslu”, zaključuje Varufakis.

Kako Gardijan još naglašava, javnost ne dobija pravu sliku o ovom političaru, a mediji ga pogrešno predstavljaju. Kako se navodi, kamere nisu u stanju da zabilježe energiju kojom on zrači.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *