Dinkić za Etihad pregovara sa Montenegro Airlinesom

Dodajte komentar

Montenegro Airlines pregovara sa kompanijom Etihada ervejz iz Abu Dabija o sklapanju poslovnog aranžmama u kojem bi dijelili letove, odnosno stavili svoje kodove na letove na koje se odnosi sporazum.

Taj, takozvani codesharing agreement, podrazumijeva da avionske kompanije potpisnice sporazuma prodaju karte na tim letovima, kao i čiji će avioni održavati liniju, odnosno mogu i da ih dijele. Prema informacijama Pobjede, bivši srpski ministar finansija i bivši guverner Mlađan Dinkić je izaslanik Etihad ervejza u pregovorima sa Montenegro Airlinesom. 

Upitan da prokomentariše svoj angažman, Dinkić je odgovorio Pobjedi da već godinama ne daje izjave za medije, pa neće ni ovoga puta da prekrši princip koji je uspostavio kad se povukao iz politike. Etihad ervejz je početkom avgusta 2013. godine ušao u strateško partnerstvo sa Jat ervejzom, preuzimajući 49 odsto kapitala te kompanije, dok je država Srbija ostala vlansik 51 odsto akcija. U oktobru te godine, zajednička kompanija je preimenovana u Er Srbija. JAT ervejz je ugašen sa 73 miliona eura duga.

Er Srbija i Er Frans

Montenegro Airlines ima ovakve ugovore sa dvije aviokom panije. Prošle godine je sklopio ugovor sa Er Fransom za letove od Podgorice do Pariza, a potom i sa Er Srbijom za letove od Tivta do Beograda. Karte za te letove prodaju sve kompanije koje imaju ugovor, a putnicima je prednost, osim razvijene mreže letova, i to što mogu da karte kupe kod kompanije čije su cijene niže. Montenegro Airlines je na ovogodišnjoj listi Vlade za privatizaciju.

Predstavnici Etihada ervejza ranije su bili zaintere sovani za ulazak u nacionalnu aviokompaniju, ali su kao uslov postavljali ulazak i u vlansičku strukturu Aerodroma Crne Gore. Prema poluzvaničnim informacijama, u aneks koalicionog sporazuma između DPS a i SDP a, o kojem vladajuća koalicija pregovara mjesecima, trebalo bi da se unese da se Aerodromi neće privatizovati. Etihad ervejz je jedna od najluksuznijih svjetskih avio kompanija. Na letovima ove kompanije ima dosta srjuar desa iz Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *