Banke: Kontrolišu Amerikance, ne važi za Crnogorce

Cilj sporazuma vlada Crne Gore i SAD, koji je zaključen polovinom prošle godine, je sprečavanje utaje poreza američkih građana koji imaju račune u crnogorskim bankama, ali i izlaženje u susret bankama koje su tvrdile da su im transakcije sa SAD 30 odsto skuplje, jer nijesu u sistemu FATCA.

Zbog toga su se, prije godinu i po, Ministarstvu finansija obratili Unika osiguranje, Centralna banka, Udruženje banaka i Ministarstvo vanjskih poslova sa zahtjevom za pristupanje sistemu FATCA. Odabran je pristup po kojem dvije vlade sklapaju bilateralni sporazum, domaće finansijske institucije o kretanjima na bankarskim računima državljana SAD upoznaju crnogorsku upravu prihoda, koja ih prosljeđuje američkim kolegama.

Kako Crna Gora nema sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, niti primjenjuje konvenciju Vijeća Evrope o administrativnoj saradnji u oblasti oporezivanja, američka poreska uprava nije dužna da podatke o računima crnogorskih građana u SAD prosljeđuje našoj poreskoj upravi.

S tim u vezi je predlog da dvije vlade potpišu aneks sporazuma, kojim bi se u što kraćem roku potpisao novi sporazum sa recipročnim modelom razmjene obavještenja.

Kongres SAD-a je u martu 2010. godine usvojio propis pod nazivom ,,Foreign Account Tax Compliance Act“ (FATCA), čiji je cilj sprečavanje utaje poreza američkih poreskih obveznika koji imaju račune u stranim bankama. Svrha je razmjena informacija o bankarskim računima i transferu sredstava američkih državljana u Crnoj Gori između poreskih uprava dvije zemlje. Krajnji rok ratifikacije je 1. septembar 2015. godine.

Analitika

Check Also

EU ulaže milijardu eura u projekte “čiste” tehnologije

Evropska komisija je objavila da je otvorena prijava za Fond za inovacije, koji treba da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *