Banke: Kontrolišu Amerikance, ne važi za Crnogorce

Dodajte komentar

Cilj sporazuma vlada Crne Gore i SAD, koji je zaključen polovinom prošle godine, je sprečavanje utaje poreza američkih građana koji imaju račune u crnogorskim bankama, ali i izlaženje u susret bankama koje su tvrdile da su im transakcije sa SAD 30 odsto skuplje, jer nijesu u sistemu FATCA.

Zbog toga su se, prije godinu i po, Ministarstvu finansija obratili Unika osiguranje, Centralna banka, Udruženje banaka i Ministarstvo vanjskih poslova sa zahtjevom za pristupanje sistemu FATCA. Odabran je pristup po kojem dvije vlade sklapaju bilateralni sporazum, domaće finansijske institucije o kretanjima na bankarskim računima državljana SAD upoznaju crnogorsku upravu prihoda, koja ih prosljeđuje američkim kolegama.

Kako Crna Gora nema sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, niti primjenjuje konvenciju Vijeća Evrope o administrativnoj saradnji u oblasti oporezivanja, američka poreska uprava nije dužna da podatke o računima crnogorskih građana u SAD prosljeđuje našoj poreskoj upravi.

S tim u vezi je predlog da dvije vlade potpišu aneks sporazuma, kojim bi se u što kraćem roku potpisao novi sporazum sa recipročnim modelom razmjene obavještenja.

Kongres SAD-a je u martu 2010. godine usvojio propis pod nazivom ,,Foreign Account Tax Compliance Act“ (FATCA), čiji je cilj sprečavanje utaje poreza američkih poreskih obveznika koji imaju račune u stranim bankama. Svrha je razmjena informacija o bankarskim računima i transferu sredstava američkih državljana u Crnoj Gori između poreskih uprava dvije zemlje. Krajnji rok ratifikacije je 1. septembar 2015. godine.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *