Rajfajzenbank prodaje banke u Poljskoj i Sloveniji

Dodajte komentar

Upravni odbor Rajfajzenbank internešenel (RBI) usvojio je kurs smanjenja. Da bi oslobodila kapital odlučeno je, u ponedeljak uveče, da se stave na prodaju ćerka banke u Poljskoj i Sloveniji, kao i „Zuro“ banka.

Austrisjka banka namjerava da smanji svoje rizično poslovanje i povlači se sa tržišta u regionu u potpunosti. Time se želi poboljšati kapital i rešiti jedinica, ili bankarskih poslovanja koja vezuju previše kapitala, saopšteno je u Beču.

Poljska „Polbanka“ je od RBI kupljena 2012.godine i fuzionisana sa postojećom ćerka bankom u toj zemlji. Poljski mediji već nedeljama spekulišu o prodaji „Polbanke“ od strane RBI. Do sada se iz Beča saopštavalo samo da se razmatra djelimična prodaja ćerka banke u Poljskoj.

U Rusiji, kako je odlučeno, planirano je da se rizik do 2017.smanji za 20 odsto. U bilansu za prošlu godinu je već otpisana vrijednost ćerka banke u Rusiji, a u Ukrajini rizici do 2017. treba da se umanje za 30 odsto.

Do kraja 2017. uz to će poslovne aktivnosti u Aziji i već do kraja 2016.u SAD biti značajno umanjene odnosno u potpunosti ukinute, saopštila je RBI. Bilans za prošlu godinu, po prvi put u istoriji banke, bilježi ogroman gubitak. Prema preliminarnim brojkama je RBI 2014. imala gubitke u visini od 413 miliona eura, čime će dividende za akcionare otpasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *