SNB proteklih dana potrošila 65 milijardi dolara na zauzdavanje kursa franka

Dodajte komentar

Podaci koje je u petak objavila Švajcarska narodna banka (SNB) sugerišu da je ta institucija proteklih dana potrošila 60 milijardi franaka ili oko 65 milijardi dolara za otkup drugih stranih valuta kako bi usporila rast kursa franka.

Vrijednost švajcarskih deviznih rezervi porasla je na 498,4 milijarde franaka u januaru, dok je krajem decembra iznosila 495 milijardi franaka.

Švajcarska narodna banka odustala je odbrane kursa prema euru 15. januara, od kad je euro prema franku oslabio oko 14, a dolar oko 11 posto.

Banka je odbila službeno komentarisati napise o kupovini stranih valuta, no analitičari su uvjereni da će ona i dalje kupovati valute kako bi barem donekle spriječila prevelik rast franka.

„SNB će i dalje kupovati valute, kako franak, koji je i dalje utočište za investitore, ne bi pretjerano ojačao“, poručuju analitičari Commerzbanka.

Podsjetimo, SNB je u proteklih nekoliko godina nakupio goleme zalihe eura upravo zato da u slučaju prevelikog jačanja franka može braniti domaće izvoznike na njihovim ključnim tržištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *