Vlada koja ruši kruta pravila odijevanja

Dodajte komentar

Između nove grčke vlade, koja je prije nedelju i po dana preuzela dužnost, i zvaničnika Evropske unije definitivno postoji sukob, ali ne toliko zbog pozajmica i rokova otplate koliko zbog – stila odijevanja.

Da Grke ne privlači tradicionalni stil evropskih političara, koji nalaže odijelo sa kravatom, dokazuje to što je skoro cio novi grčki kabinet usvojio modni stil 40-godišnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, koji uporno odbija da stavi kravatu, čak i kada obuče odijelo, prenosi AP.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc se prošle nedelje našalio na temu Ciprasovog opuštenog okovratnika, a sličan je bio i gest francuskog ministra finansija Mišela Sapena, koji se u Parizu prošlog vikenda nasmijejao prebacivši prugasti šal oko vrata zamjeniku grčkog ministra za finansijske odnose sa Evropom Euklidu Cakalotosu.

Italijanski premijer Mateo Renci otišao je i korak dalje, poklonivši Ciprasu italijansku kravatu da je stavi kada Grčka napokon izađe iz produžene finansijske krize, pošto je Cipras, navodno, prije izbora izjavio da će staviti kravatu ako Grčka postigne sporazum o smanjenju duga.

“Želimo da Grčkoj zaista pružimo ruku, što ne znači da ćemo se uvek slagati sa onim što kažete. Ali smo sigurni da će se Grčka izvući (iz krize), a kada se to dogodi, voljeli bismo da premijer nosi italijansku kravatu”, rekao je Renci, izazivajući smijeh među članovima grčke delegacije.

Nije, međutim, samo odsustvo kravate sve što “bode oči” kada su Grci u pitanju – naime, mnogi su se začudili kada se prilikom svečane zakletve nove vlade prošle nedelje Zoe Konstantinopulu, predložena predsjednica parlamenta, pojavila u nabranim ružičastim pantalonama i kanarinsko-žutom kaputu.

Ipak, daleko najupečatljiviji lider u modnim inovacijama je novi grčki ministar finansija Janis Varufakis, ocjenjuje američka agencija.

Ovaj 53-godišnji bloger oštrog jezika, koga neki smatraju i arogantnim, u Grčkoj je dostigao status koji se može meriti sa popularnošću rok zvezde, kako zbog svog ležernog oblačenja, tako i zbog, u početku, konfrontacionog tona prema grčkim kreditorima.

Varufakis na sastanke odlazi motorom, sa rancem na leđima, nikada ne nosi kravatu, nikada ne uvlači košulju u pantalone i često nosi podignut okovratnik.

Sa stranim zvaničnicima se pozdravlja sa jednom rukom u džepu, a često se može vidjeti u jednom od, vjerovatno, najkomentarisanijih kaputa koje je ikada nosio jedan grčki politicar.

Njegov dolazak u London u ponedeljak bio je ispraćen “kišom” komentara, kako pozitivnih tako i negativnih, kada je prošetao Dauning stritom u uzanim crnim pantalonama, crnom zimskom kaputu do koljena i poluraskopčanoj svijetoplavoj košulji.

Varufakisov izgled pozdravljaju mnogi Grci, koji ga veličaju zbog toga što im je vratio ono što smatraju izgubljenim osjećajem dostojanstva, a na stranici njegovih fanova na Fejsbuku tokom vikenda je osvanulo više od 46.000 “lajkova”.

Ni Italijani nisu ostali ravnodušni na njegov stil oblačenja, te je tako vodeći dnevnik “La Republika” stavio naslov “Atinski stil” pored fotografije Varufakisa u Londonu.

“To mnogo govori o želji Grčke da ne poštuje nikakve konvencionalnosti”, prokomentarisao je ovaj list.

Njemački zvaničnici su, pak, saopštili da za posjetioce ne postoji “dres kod” i da grčki ministar finansija nonšalantnog odjevnog stila može da dođe u Berlin odjeven kako god želi, pod uslovom da jasno iznese planove svoje vlade, prenio je Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *