Novi zakon u Norveškoj: Krivično djelo ako pomognete prosjaku?

Dodajte komentar

Svi znamo da je Norveška, najbogatija zemlja u Evropi. Norveški zakoni su po nekim pitanjima veoma neobični a tako će biti i sa novim zakonom ako se usvoji.

Novi predloženi zakon kaže da će se pružanje pomoći prosjacima na ulici kvalifikovati kao krivično djelo.

Predlog zakona razmatraće se do 15. februara, a ako prođe u Parlamentu, kažnjavaće i one koji prosjače. Nova pravila bi omogućila i da oni koji nude novac, hranu ili sklonište siromašnim sa ulice, završe u zatvoru.

Već su prošle godine pojedina vijeća u Norveškoj zabranila prosjačenje, a vlada desnog centra sada želi da se širom zemlje zabrani i pomaganje prosjacima.

Predloženi zakon bi kriminalizovao one koji organizovano prose i u slučaju da budu uhvaćeni, prijeti im zatvorska kazna u trajanju od godinu dana.

Ministar pravosuđa Vidar Brein Karlsen rekao je da se tim zakonom nastoji iskoreniti sve češća pojava “mreža prosjaka” koji ovu “aktivnost” pretvaraju u unosan posao.

“Moramo policiji dati mogućnost da zaustavi one koji organizuju velike grupe prosjaka na ulicama”, rekao je Brein Karlsen.

Poslanica opozicije Karin Andersen optužila je Vladu da “kriminalizuje siromaštvo”.

“Najbogatija evropska zemlja kriminalizuje najsiromašnije Evropljane”, napisala je na svom Tviter profilu i dodala da se time ukida pravo ljudi da zatraže pomoć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *