Krađa struje telefonom ipak samo prevara

Nakon što su Dnevne novine objavile da se na društvenim mrežama prodaju mobilni telefoni koji posjeduju poseban softver i aplikaciju za krađu struje, Fejsbuk profili prodavaca su juče neko vrijeme bili deaktivirani. Stručnjak za telekomunikacije i sudski vještak Predrag Boljević rekao je DN da sve i da neko posjeduje softver i hardver, u ovom slučaju pametni telefonski aparat, kao interfejs koji mu omogućava pristup savremenom digitalnom brojilu, isti bez poznavanja samog protokola pristupa ne bi bio u mogućnosti mijenjati stanje potrošnje ili zaustavljati mjerenja.

“Istog trenutka kad bi pokušali da se igrate sa ulaznim interfejsom digitalnog brojila informacioni centar Elektroprivrede Crne Gore dobio bi alarm da neko neovlašćeno pokušava pristupiti jednoj od komponenti informacionog sistema. Ovo je istina koju bi svi koji bi nešto slično pokušali trebalo da znaju”, objasnio je Boljević.

Boljević: Plasirana je prevara

Na pomenutim Fejsbuk stranicama, tvrdi Bolejvić, plasirana je još jedna internet prevara koja je, na sreću, ugašena prije nego je izazvala štetne posljedice.

“Ukazu em građanima i da je tržište električne energije liberalizovano. Da Elektrodistribucijaviše ne mora apriori, da snabdijeva građanina električnom ‘energijom, ako postoji opravdani razlog, odnosno ako se na Vašoj elektroenergetskoj instalaciji uzrokuje štetna posljedica po opremu Elektroprivrede, čime se vrši neovlašćeno preuzimanje bez mjerenja utroška električne energije”, kazao je Boljević.

Prema riječima Boljevića, da je istina da se može telefonom pristupiti brojilu građanin bi ovakvom radnjom sebe doveo u situaciju koja bi ga mogla koštati slobode, novca kao i urednog snabdijevanja električnom energijom.

“Možda ovim činom građanin kratkoročno ima neke koristi, ali dugoročno ima veliku štetu. Pitanje je da li će i novi snabdjevač, koji će se jednog da. na pojaviti u Crnoj Gori, pristati da se kocka sa vama ako kažete da vas je prethodno isključila EPCG zbog činjenice da se na vašoj elektroenergetskoj instalaciji javljaju duhovi koji neovlašćenim dejstvom na opremu za mjerenje utroška električne energije istu dovode u neispravno stanje”, zaključio je Boljević.

EPCG: Sve odmah evidentiramo

Sistem daljinskog mjerenja koji se implementira u Crnoj Gori predstavlja jedan od najsavremenijih modela daljinskog mjerenja koji su trenutno dostupni na svjetskom tržištu, kazali su DN iz EPCG.

“Stručna lica u EPCG u svakom trenutku evidentiraju svaku eventualnu radnju potrošača na brojilu”, istakli su iz EPCG.

Iz Elektroprivrede ističu da je svaka neovlašćena radnja na brojilima i instalacijama vrlo rizična, pa potrošači koji se ovim krivičnim radnjama bave dovode u opasnost ne samo svoju bezbjednost, već i bezbjednost svojih porodica i imovine.

“Znajući da se radi o pametnim mrežama gdje je elektronsko brojilo samo jedan mali dio istih, za razliku od brojila bez daljinskog očitavanja, slučajevi manipulacija sa “pametnim” elektronskim brojilima se evidentiraju, a potrošači kod kojih su evidentirane nepravilnosti se zatim nalaze na posebnoj listi za svakodnevnu kontrolu od EPCG. Potrošači sa ove liste, a koji su osjetili ove prednosti sistema su i glavni pokazatelj valjane funkcionalnosti istog u smislu poznavanja neovlašćenog djelovanja na mjernim mjestima”, rekli su iz EPCG.

Telefonom se ne može pristupiti

Sudski vještak Mišo Ostojić objasnio je DN da će potrošač za svaku zloupotrebu u smislu kršenja pravila oko isporuke električne energije ili mjerenja odgovarati.

“Kada je u pitanju ova informacija da se telefonima vraćaju stanje na brojilima, tu treba skrenuti pažnju potrošačima da se podaci iz brojila prenose do koncentratora u trafostanici preko energetskih vodova. I ne postoji mogućnost da se pristupi mobilnim telefonom”, rekao je Ostojić. Prema njegovim riječima, od koncentratora iz transformatorske stanice, pa dalje do baze podataka EPCG informacije se prenose preko interneta. Ta baza i prenos podataka je zaštićen zaštitama koje imaju sve institucije, primjera radi, banke”, istakao je Ostojić.

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.