“Jedva čekam da odem u Berlin…”

Dodajte komentar

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis izjavio je u Parizu da želi da sporazum o finansijskoj situaciji u Grčkoj bude postignut do “kraja maja”.

“Do tada nećemo tražiti nove zajmove” kreditorima, rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa francuskim kolegom Mišelom Sapenom u nedelju.

“Potrebno nam je malo vremena da objasnimo” stav vlade različitim partnerima Atine, kazao je grčki ministar, tražeći vrijeme “do kraja ovog mjeseca (februara) kako bi izneo na sto detaljne predloge”.

Posle toga, “kroz mesec dana, možda šest nedelja, možemo stići do dogovora”, objasnio je.

On je rekao i da namjerava što prije da posjeti Berlin i Frankfurt, sjedišta Evropske centralne banke, kako bi objasnio stav Atine po pitanju vraćanja grčkog duga.

“Jedva čekam da odem u Berlin… Madrid, Frankfurt”, rekao je Varufakis.

Grčki ministar je u Parizu razgovarao sa francuskim zvaničnicima u sred napetosti u odnosima sa međunarodnim kreditorima posle izbora nove grčke vlade. Varufakis posle Pariza odlazi u London i Rim.

“Naravno da ću ići u Berlin da se sastanem sa njemačkim ministrom finansija Volfgangom Šojbleom”, rekao je Varufakis novinarima, navodeći da je ta posjeta “neophodna” imajući u vidu značaj Njemačke u Evropi.

jNemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je mogućnost otpisa duga Atini.

Istovremeno, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je novog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da prestane da kritikuje njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *