Ko je čovjek koji treba da kaže “ne” EU?

Ključno mjesto u vladi Aleksisa Ciprasa pripada “slučajnom i radikalnom” ekonomisti Janisu Varufakisu – prvi pridjev je dao sam sebi, a drugi su nadenuli mediji.

Varufakis je doktor ekonomije, britanski đak, bloger, gejmer i čojvek koji bi mogao da protrese temelje moderne Evrope. Sebe opisuje kao “libertarijanskog Marksistu”, a mjere štednje Evropske unije finansijskim pandanom metodama mučenja CIA.

Kako piše britanski Gardijan, glavni pregovarač sa evropskim kreditorima i čovjek koji bi, najprostije rečeno, trebalo da kaže u Briselu “nećemo ovo ovako da plaćamo” ima 53 godine i armiju poštovalaca na društvenim mrežama, zahvaljujući popularnom ekonomskom blogu.

Taj blog ovih dana svakako ubrzano prelistavaju asistenti svih evropskih lidera.

Nakon parafraziranja velškog pjesnika Dilana Tomasa i reči “grčka demokratija odlučila je da ne ide tiho u tamnu noć, već da se žesti i bjesni da se svijetlo ne ugasi” na svom blogu zbog izborne pobjede Sirize, Varufakis je poručio:

Uništićemo grčke oligarhe, uništićemo osnove na kojima su oni iz decenije u decenije gradili ovakav sistem, mrežu koja zlokobno isisava energiju i ekonomsku moć iz svih drugih u našem društvu.”

Dvojni državljanin Grčke i Australije bi trebalo da, odmah uz Ciprasa, bude personifikacija novog grčkog kursa (ukoliko se ostvari sve ono o čemu svijet bruji posljednja 72 sata) i prve evropske zemlje koja će se otvoreno suprotstaviti mjerama štednje i krutim zahtjevima EU, MMF i ECB.

Njegov prioritet biće da se izbori za nove uslove otplate programa pomoći teškog 240 milijarde eura i da sreže dobar deo planine duga od 320 milijarde eura.

Osmogodišnjaku je jasno kakve su stege dovele do tragičnog bankrota Grčke u 2010. godini. Evropa je u svojoj beskrajnoj mudrosti odlučila da se sa takvom situacijom nosi tako što će najveći zajam u istoriji čovječanstva svaliti na najslabija leđa na svijetu, leđa grčkog poreskog obveznika“, rekao je za BBC.

Tada je ocijenio i da je taj potez Evrope finansijski pandan metodama mučenja zatvorenika, koje primjenjuju CIA i američki obavještajci.

Varufakis se školovao u Britaniji, doktorirao je na Univerzitetu u Eseksu, proveo je godinu dana na Kembridžu, a predavao je u Australiji, Grčkoj i SAD.

Poznato je lice zbog pojavljivanja na velikim televizijskim mrežama kao ekonomski analitičar – od britanskog BBC-ja, preko CNN-a, do ruskog “Raša tudeja”.

Autor je više knjiga, a za mlađe je veoma bitna stavka u njegovoj biografiji što je od 2012. godine radio u korporaciji “Valv” (Valve), jednoj od najmoćnijih i najvažnijih u industriji video igara.

On je čovjek koji je analzirao virtuelni “Steam market” i prodaju predmeta u popularnim video igrama kao što su Dota 2, Counter strike ili Team Fortress – nešto što je Valveu donijelo milione dolara.

O periodu provedenom tamo pisao je i na svom blogu, a od februara 2013. za sebe kaže da je “lični konsultant u toj kompaniji”.

Poznat je po ležernom stilu oblačenja, a 2005. i 2006. godine proputovao je pola svijeta i zajedno sa umjetnicom Danaeom Stratu “povukao” sedam linija podjele na planeti (Palestina, Etiopija, Kosovo, Belfast, Kipar, Kašmir i granica SAD-Meksiko). Podele su opisali u djelu “Zid globalizacije”.

Od pobjede Sirize uz njegovo ime u medijima se dodaju reči “radikal”, “ekstremista”, a kada se bar malo slegne postizborna prašina Evropa će vidjeti može li i hoće li taj “radikal” zaista krenuti na temelje – i u Atini i u Briselu.

Ono što je sigurno jeste da neće zaćutati.

Vrijeme je da se začepi i prione na posao. Tako mi kažu. Moj plan je da se oduprem takvim savjetima. Nastaviću da pišem na svom blogu iako bi se to moglo smatrati kao neodgovorno ponašanje jednog ministra finansija. Pisaću rjeđe, ali se nadam da ću to nadomjestiti sočnijim pogledima, komentarima i uvidima u stanje stvari“, naveo je danas na blogu.

Check Also

Počeli pregovori o direktnoj avio liniji Podgorica – Sarajevo

Uspostavljanje direktne avio linije Podgorica – Sarajevo bilo bi ekonomski plodonosno i za Crnu Goru …

Leave a Reply

Your email address will not be published.