Slovenci odlaze u Austriju po benzin

U austrijskom selu Lavamuend, od kojeg je slovenački Dravograd udaljen samo 10 kilometara, uz manju trgovinu nalazi se i benzinski servis koji eurosuper 95 prodaje po 1,05 eura za litar, dok je cijena dizela još manja.

Slično je i na području Maribora, odakle je najviše Slovenaca koji rade u Austriji, a kojih je ukupno oko 14.000. Najbliže austrijske pumpe  zato ovih dana često opsjedaju vozila sa slovenačkim tablicama jer vozači po rezervoaru mogu uštedjeti desetak eura, pa i nakon što su u Sloveniji ove nedelje cijene derivata smanjene.

Slovenačka vlada koja se bori s proračunskim deficitom ne želi da smanji cijene trošarina, što je glavni razlog da je maloprodajna cijena goriva u Sloveniji, gdje litar benzina stoji 1,24 eura, a dizela 1,16, viša nego u susjednim državama, s izuzetkom Italije.

“Već niz godina točim samo austrijsko gorivo koje je jeftinije i boljeg kvaliteta”, izjavio je za portal slovenačkog Telekoma Sašo Šelih iz Dravograda koji se svaki dan u Austriju vozi na posao.

On tvrdi da se s austrijskim benzinom “napravi” i nekoliko desetaka kilometara više jer je kvalitetniji od slovenačkog, makar to slovenački distributeri negiraju.

Budući da je cijena goriva u Austriji deregulisana i mijenja se dnevno, Slovenci uz granicu preporučuju posjetu austrijskim pumpama u nedjelju uveče ili u ponedjeljak ujutro. Tada su cijene najniže, tvrde, te dodaju da nikako ne treba puniti na pumpama uz autoput gdje je gorivo znatno skuplje.

Check Also

Regulativa i bolja IT infrastruktura preduslov za razvoj fintech ekosistema

Izrada regulative, savjetovanje i unaprjeđenje vlastite informaciono-tehnološke infrastrukture izuzetno je važno za praćenje savremenih tokova …

Leave a Reply

Your email address will not be published.