Slovenci odlaze u Austriju po benzin

U austrijskom selu Lavamuend, od kojeg je slovenački Dravograd udaljen samo 10 kilometara, uz manju trgovinu nalazi se i benzinski servis koji eurosuper 95 prodaje po 1,05 eura za litar, dok je cijena dizela još manja.

Slično je i na području Maribora, odakle je najviše Slovenaca koji rade u Austriji, a kojih je ukupno oko 14.000. Najbliže austrijske pumpe  zato ovih dana često opsjedaju vozila sa slovenačkim tablicama jer vozači po rezervoaru mogu uštedjeti desetak eura, pa i nakon što su u Sloveniji ove nedelje cijene derivata smanjene.

Slovenačka vlada koja se bori s proračunskim deficitom ne želi da smanji cijene trošarina, što je glavni razlog da je maloprodajna cijena goriva u Sloveniji, gdje litar benzina stoji 1,24 eura, a dizela 1,16, viša nego u susjednim državama, s izuzetkom Italije.

“Već niz godina točim samo austrijsko gorivo koje je jeftinije i boljeg kvaliteta”, izjavio je za portal slovenačkog Telekoma Sašo Šelih iz Dravograda koji se svaki dan u Austriju vozi na posao.

On tvrdi da se s austrijskim benzinom “napravi” i nekoliko desetaka kilometara više jer je kvalitetniji od slovenačkog, makar to slovenački distributeri negiraju.

Budući da je cijena goriva u Austriji deregulisana i mijenja se dnevno, Slovenci uz granicu preporučuju posjetu austrijskim pumpama u nedjelju uveče ili u ponedjeljak ujutro. Tada su cijene najniže, tvrde, te dodaju da nikako ne treba puniti na pumpama uz autoput gdje je gorivo znatno skuplje.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.