Ruski milijarder kupuje hotele u Sloveniji

Društvo SLKI u vlasništvu ruskih ulagača kupilo je u Sloveniji Grand Hotel Rogaška, Hotel Strossmayer i Hotel Styria, koji će u februaru u njihovo vlasništvo, javlja slovenački Dnevnik.

Hotele im je prodala HETA Asset Resolution u vlasništvu austrijske države, budući da je bila dio Hypo Alpe Adria banke koja je zbog dugova morala biti nacionalizovana.

Vrijednost posla još nije poznata jer su obije strane objavile kako je posrijedi poslovna tajna. Društvo SLKI u vlasništvu je ruskog milijardera Sergeja Katsijeva koji na Forbesovoj listi s procijenjenim bogatstvom od 1,3 milijardi dolara zauzima 1290. mjesto.

Obogatio se na duvanskom biznisu još 90-ih nakon pada Sovjetskog Saveza preuzevši fabriku duvana. Prije devet godina udružio se s Igorom Kesajevim, pa je nastao Megapolis, najveći prodavač duvanskih proizvoda u Rusiji. Ruski ulagači kupuju sve više turističkih nekretnina u Sloveniji i Hrvatskoj. Ruski kapital već je ušao u turistički kompleks Jadranka na Malom Lošinju, dok je ruska firma Titan građenje zainteresovana za kupovinu bivšeg vojnog odmarališta Kupare.

Check Also

Powellove izjave podigle bitcoin iznad 24.000 dolara

Vrijednost bitcoina nakratko je probila nivo od 24.000 dolara, a ukupna kapitalizacija kripto tržišta skočila …

Leave a Reply

Your email address will not be published.