Napeto u Davosu

Vodeći ekonomisti okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu sukobili su se zbog predstojeće odluke Evropske centralne banke da kupi državne obveznice.

To je, prema ocjenama Njemačke, mjera bez presedana u borbi protiv deflacije.

Prema riječima bivšeg guvernera jnemačke centralne banke (Bundesbanke), Aksela Vebera, Evropa je “protraćila” trogodišnju šansu kako bi sprovela prijeko potrebne ekonomske reforme.

“Pravi problem je u tome što je ECB konstantno kupovala vrijeme za evropske političare kako bi riješili problem, ali oni to nisu učinili u proteklih nekoliko godina”, izjavio je Veber, izražavajući tako stav većine članova iz aktuelne njemačke vlade.

Evropa je, prema Veberovim riječima, propustila dobru priliku kako bi uradila neke prijeko potrebne stvari u daleko bezbrižnijem okruženju.

“Prema mom mišljenju, ECB ne smije ići predaleko, jer sa većim dijelovanjem daje podsticaj vladama da rade manje”, istakao je Veber, koji je 2011. godine podneo ostavku zbog protivljenja programu otkupa obveznica.

ECB će sjutra održati prvo zasijedanje u ovoj godini, a analitičari očekuju da će najaviti novi program otkupa državnih obveznica kako bi pokrenula usporeni rast u eurozoni.

Centralna banka je u više navrata “priskočila” u pomoć eurozoni otkako je Grčka sa svojim dugom gotovo “rascijepila” blok jedinstvene valute. Ipak, privredni rast eurozone je ostao slabašan, nezaposlenost je i dalje neuobičajeno visoka, a eurozona je u opasnosti od kontinuiranog pada cijena, što bi moglo primorati ECB na pokretanje dodatnih podsticajnih mjera, piše Frans pres.

U izjavi francuskoj agenciji, bivši član Monetarnog komiteta Centralne banke Engleske (BoE) Adam Posen izjavio je da je prijetnja od deflacije prevelika kako bi bila ignorisana.

“Opasnost predstavljaju ljudi koji se protive programu kvantitativnog labavljenja, koji, po mom mišljenju, griješe i pokušavaju da taj program propadne”, izjavio je Posen, koji je nekada bio veliki pristalica programa kvantitativnog labavljenje u BoE.

Averzija Njemačke prema novom programu ECB-a pojavila se i u današnjoj izjavi bivšeg ekonomiste ECB-a Jirgena Štarka, koji je rekao da su deflatorni strahovi u eurozoni preuveličani i iskorišćeni kao izgovor za pokretanje novih kontroverznih mjera.

Check Also

Sekulić: Nijesmo prepoznali potrebu privrede za produženje subvencija na zarade

Do sinoć sistem je bio otvoren za podnošenje zahtjeva za subvencije za april i u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *