Gdje je Kina uložila 100 milijardi 2014. godine?

Dodajte komentar

Kina je po prvi put postala izvoznik kapitala s obzirom da su te brojke u 2014. nadmašile one koje su ostvarene putem direktnih inostranih ulaganja prema najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Sudeći prema saopštenju na konferenciji za medije koju je danas održalo Ministarstvo ekonomije, kineski investitori usmjerili su kapital u 6 128 inostranih kompanija u 156 zemalja prošle godine s izlaznim investicijama koje su dostigle 102,89 milijardi američkih dolara što je porast od 14,1% u odnosu na godinu prije.

Rast je bio mnogo brži od 1,7% dobitka zabilježenog u inostranim direktnim ulaganjima koja su iznosila ukupno 119,6 milijardi američkih dolara. Ovo je prvi puta kako su dva dvosmjerna nominalna priliva kapitala bila skoro pa u ravnoteži. To svakako ukazuje na jačanje novih pokretača rasta uslijed ekonomskog usporavanja u Kini.

– Ako su investicije kineskih kompanija kroz treće strane uključene, ukupni obim direktnih ulaganja iz Kine mogao bi dostići oko 140 milijardi američkih dolara što znači da je Kina već postala izvoznik kapitala – izjavio je Shen Danyang, portparol Ministarstva ekonomije.

Kineski investitori u inostranstvu kupuju nekretnine, kompanije i drugu imovinu dok na domaćem terenu rast usporava. Podsjećamo kako je Kina u 2014. zabilježila najsporije širenje rasta u posljednje 24 godine, sudeći prema podacima koje je u utorak objavila Državna kancelarija za statistiku.

– Bum inostranih ulaganja najviše je vođen rastućim ambicijama kineskih kompanija te željom za novim mogućnostima na što je podstakla potražnja za investicijama zemalja širom svijeta čije vlade pozdravljaju navedeno različitim mjerama. No, ovo nije razmatrani tzv. Marshallov plan kojeg podupire vlada – dodao je Shen.

Tokom posljednjih deset godina kineske investicije u inostranstvo dostigle su 1,25 triliona američkih dolara, prema riječima kineskog predsjednika Xija Jinpinga prilikom ceremonije otvaranja samita osnivača APEC-a koji je održan u kineskoj prestolnici u novembru prošle godine. Prema tome izlazne investicije iz Kine trebale bi se u idućih deset godina utrostručiti. Sa četiri triliona američkih dolara u deviznim rezervama te kontinuiranim nastojanjima da se primjene mjere za podršku, potencijal za priliv  investicija iz Kine je ogroman.

”Temelji za rast inostranih investicija su obećavajući te će izlazni kapital iz Kine u narednih nekoliko godina imati veće ubrzanje od direktnih inostranih ulaganja u najmnogoljudniju zemlju svijeta”, zaključio je Shen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *