Deset stvari koje će vas učiniti boljom osobom

Dodajte komentar

Nije lako promijeniti se preko noći, postati bolja, zahvalnija, ljubaznija osoba. To su stvari koje se, prema mišljenju psihoterapeuta Joyce Marter, vježbaju iz dana u dan, sve do trenutka kada postignete ono što ste željeli.

Time što postajete bolja osoba, ne činite samo drugima, već i sebi, budući da su razvijanje i usvajanje navika, osobina i oblika ponašanja o kojima Marter govori, glavni preduslovi za formiranje zrele, srećne i uspješne osobe.

Vježbajte zahvalnost, fokusirajte se na pozitivne trenutke u životu i sve prelijepo što vam ispunjava dan. Ne zaboravite da ste vi krojač svakog svog dana, i ne čekajte da se isplanira sam od sebe!

Oslobodite se odbrambenog stava, zbog kojeg sebi zatvarate mnoga vrata i prilike. Oslobodite se negativnih misli da je neko uvjek protiv vas i stalne potrebe da štitite sebe od okoline (dešavanja na poslu, odnosi sa bliskim ljudima ili strancima). Pokažite samouvjerenost, borbenost i želju da izgradite stabilne odnose.

Naučite da prihvatate stvari.Ne trošite energiju i ne pružajte otpor kada nešto ili nekoga ne možete promijeniti, jer ukoliko ikoga možete korigovati – to ste vi sami. Osnažite sebe, tako da vas ne pogađaju stvari na koje nemate uticaj, a umjesto toga, poradite na svom razmišljanju i ponašanju.

Naučite da opraštate. Sve patnje iz prošlosti vas uče nečemu i vremenom postaju značajne životne lekcije, zbog kojih sazrijevate, prevazilazite negativne emocije i postajete mentalno jači.

Budite autentični, originalni i realni.Budite svoji, izgradite lična mišljenja i principe, dajte sebi priliku da se razvijate i želite mnogo, ali budite i realni u svojim nastojanjima, kao i kada je riječ o sopstvenim potencijalima.

Izrazite empatiju.Pustite potrebu za osuđivanjem i kritikovanjem, i stavite se u tuđe ’cipele’, sa ciljem da razumijete tuđa osjećanja ili postupke.

Budite direktni, recite otvoreno šta mislite i mislite ono što kažete, jer će vam istina dati slobodu.

Budite ljubazni.Ne samo što ’lijepa reč gvozdena vrata otvara’, već djeluje i u suprotnom smjeru. Ukoliko ste ljubazni sa onima koji to znaju da cijene i njeguju iste vrijednosti kao vi – ljubaznost će vam biti uzvraćena. Ne očekujte da neko bude ljubazan i fin prema vama, ako ni sami niste takvi prema drugima.

Uspostavite integritet, budite dosledni i pouzdani. Priznajte kada niste u pravu, borite se za svoj interes kada jeste u pravu, izgradite čvrst stav, ali ne budite arogantni i napadni.

Volite sebe.Ljubav prema sebi je jedan od glavnih preduslova za pronalaženje istinske sreće. Ukažite sebi jednako poštovanje i brigu, kao što ih posvećujete i drugima. Njegujte svoj jedinstven duh, oprostite sebi kada treba i ne forsirajte savršenost, jer je ona neuhvatljiva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *