Venecuela postala zemlja nestašice i dugih redova

Dodajte komentar

U krizom pogođenoj Venecueli nedostaje skoro trećina najosnovnijih namirnica, uz inflaciju od 64 odsto prošle godine, a situaciju dodatno pogoršava i pad cijene nafte, jer je ova južnoamerička država veliki izvoznik “crnog zlata”.

U Venecueli, kako zbog recesije, tako i zbog nedostatka deviza usled čega je ograničen uvoz, nestašice osnovnih namirnica stvorile su unosnu novu profesiju – čekanje u redu da bi se kupile stvari za druge ljude.

Mnogi ljudi zarađuju za život tako što čekaju u redovima ispred prodavnica za sve, od mlijeka i šećera do pelena i šampona. Oni te proizvode potom prodaju mušterijama koji dodatno plaćaju i vrijeme provedeno čekajući u redu.

Svakog dana, “čekanjem u redu” može da se zaradi između 600 i 1.200 bolivara po narudžbini, što je po crnom kursu između 3,6 i 7,1 dolara. Mjesečna zarada je najmanje 13.200 bolivara ili oko 80 dolara, što je više nego što mogu da zarade tamošnji univerzitetski profesori.

Veliki pad cijene nafte, koju Venecuela izvozi, pretvorili su već tešku ekonomsku situaciju u još goru. Izvoz ovog energenta je donosio 60 odsto deviznog priliva te zemlje, a svjetski mediji su tu zemlju, uz Rusiju i Arape, naveli kao jednu od najvećih gubitnika zbog sunovrata cijene nafte.

Prema podacima banke UBS, Venecuela ima 82 odsto šanse da propadne naredne godine. Država neće više biti u stanju da isplaćuje strane investitore bez prihoda od nafte kakve je ranije imala.

Međunarodna rejting agencija Moody`s snizila je kreditni rejting Venecuele za dva stepena, na Caa3, sa Caa1, sa stabilnom prognozom. Kako je saopštila agencija, razlog sniženja rejtinga je povećan rizik defolta zbog pada cijene nafte. Sadašnji pad cijena nafte povećao je pritisak na platni bilans i rezerve Venecuele.

Prosečna cijena venecuelanske nafte koja je obično malo jeftinija od “brenta”, pala je u decembru na 54,03 dolara za barel, sa prosječne cijene od 88,42 dolara tokom cijele 2014. godine, prenio je Tas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *