U Srbiji svaki treći kredit u “švajcarcima”

Dodajte komentar

Svaki treći stambeni kredit indeksiran je u švajcarskim francima (28,8 odsto), a ukupan iznos dugovanja građana u ovoj valuti iznosi oko milijardu “švajcaraca”.

Ukupne pozajmice u ovoj valuti, koje uključuju sve kredite građanima i privredi, iznose oko 1,1 milijardu franaka, pokazali su podaci Narodne banke Srbije (NBS).

To znači da je rata za svaki sedmi kredit u Srbiji (14,9 odsto) indeksiran u švajcarskim francima, za nekoliko dana, nakon odluke Centralne banke Švajcarske, veća za 15 odsto.

“Svjesni smo da će jačanje franka bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti. U tom smislu, već sagledavamo negativne efekte po korisnike, ali i posljedice na stabilnost finansijskog sistema”, rečeno je u NBS.

Centralna banka je najavila da će u narednom periodu o tome razgovarati sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka, kao i sa svim drugim organizacijama sa kojima “procijeni da je neophodno dogovarati rješenje”.

“Tek nakon tih sastanaka, mogle bi se razmatrati konkretne mjere i aktivnosti u cilju eventualnog nalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati kredita”, navodi NBS.

Komentarišući “gotova rješenja” koja nude predstavnici udruženja građana i drugi zainteresovani, NBS poručuje da bi trebalo imati u vidu da sva nametnuta rješenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u švajcarskim francima, po pravilu znače i prenošenje rizika, a samim tim i troškova, koje bi tada snosile banke, NBS i država.

“U tom smislu, u ovom trenutku se ne možemo izjasniti o tome da li će i koje mjere biti preduzete u ovom pravcu. Nastojaćemo da pažljivom procjenom situacije i nakon dijaloga sa učesnicima na tržištu, dođemo do najprihvatljivijeg rješenja”, rečeno je u NBS.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *