Kako od šefa zatražiti preporuku za budući posao?

Dodajte komentar

Nije jednostavno zamoliti trenutnog šefa da vam napiše preporuku za budući posao, pogotovo ako je kompanija mnogo uložila u vas. Na svu sreću, s pravim pristupom je sve moguće.

Donosimo nekoliko savjeta kako da postignete naizgled nemoguće:

Stajalište kompanije

Prije nego zatražite preporuku, pokušajte da saznate kako kompanija gleda na radnike koji mijenjaju posao. Ukoliko shvatite da vaši nadređeni na takve situacije gledaju kao na svojevrsnu izdaju, suzdržite se od zahtjeva. Ukoliko vaš nadređeni pozitivno gleda na napredovanje u karijeri, pa makar i izvan kompanije, vrlo vjerovatno ćete dobiti preporuku.

Zahtjev

Pažljivo isplanirajte situaciju u kojoj ćete zatražiti preporuku. Bitno je objasniti nadređenima da odlazite prije nego zatražite preporuku. Objasnite da ste pomno promislili o vlastitim mogućnostima te da ste odlučili da drugi posao ipak više odgovara vašim interesima. Takođea naglasite da bi njihovo mišljenje moglo snažno uticati na vašu budućnost i na tome stanite. Zavisno o šefovoj reakciji, procijenite možete li tražiti preporuku ili ne.

Kontaktiranje

Ako nadređeni pristane na vašu molbu, saznajte postoji li neko sredstvo komunikacije koje preferira. Možda preferira pismenu referencu, možda preferira mail ili telefonski poziv. Pružite nekakav okvir potrebnih informacija koje bi vaš šef trebalo da uključi u preporuku.

Izvijestite o ishodu

Izvijestite šefa o tome kako napreduje proces prijave. Na primjer, možete javiti kako je prošao intervju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *