Euro na istorijskom minimumu

Dodajte komentar

Vrijednost eura je u odnosu na dolar na istorijskom minimumu u posljednjih jedanaest godina, pa je sada za jedan euro potrebno izdvojiti 1,15 dolara.

Ekonomisti kažu da je euro sada na istorijskom minimumu, jer su se obistinile tvrdnje trgovaca na berzi da će Evropska centralna banka pokrenutni stimulativni program kroz kupovinu obveznica.

Svaka valuta je odraz stanja privrede određene zemlje, pa je jasno da ponašanje eura odraz ekonomskih prilika u najvećim zemljama Eurozone, na prvom mjestu Nemačke i Francuske, ali i ostalih.

Sve poteškoće koje se eventualno javljaju u ukupnoj ekonomskoj situaciji u Eurozoni, kažu stručnjaci, bitno utiču i na kretanje kursa eura.

Inače, odnos dolar – euro je najinteresantniji na međunarodnom finansijskom tržištu, jer se sa ove dvije valute najčešće trguje, a istovremeno i odražavaju stanje privrede najmoćnijih zemalja svijeta.

Odnos dolar – euro ima tretman glavnog valutnog para, a sve zbog činjenice da se dolar smatra osnovnom valutom na međunarodnom finansijskom tržištu.

Konkurentni odnos ove dvije valute u vezi je i sa strateški važnim energentima u svijetu, pa je i to bitan faktor koji ovaj valutni par stavlja u poziciju vodećih.

Ovdje se prije svega misli na trgovanje naftom na globalnom tržištu koja se obavlja u dolarima, jer se nafta još uvek smatra najvažnijim energentom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *