Prvi bankroti zbog jačanja franka

Dodajte komentar

Samo nekoliko minuta po jutrošnjem otvaranju berzi, vrijednost švajcarskih akcija je opala za više od tri odsto, dan nakon rekordnog jačanja franka.

Sedamnaest minuta po otvaranju švajcarskih berzi, glavni indeks švajcarske berze SMI izgubio je 3,48 odsto vrijednosti, posle jucerašnjeg pada od 8,7 odsto.

Takav pad posljedica je jučerašnje odluke SNB da prekine sa vještačkim održavanjem minimalnog kursa od 1,2 franaka za euro, što je uzrokovalo privremeni skok franka za 30 odsto na 0,8517 za euro, da bi se rano jutros vratio na 1,0199 za euro, prenosi Frans pres.

U strahu da bi snažan franak mogao da ugrozi zaradu, jer domaće proizvode čini skupljim, investitori su odlučili da rasprodaju švajcarske akcije.

U sklopu indeksa SMI, trguje se akcijama 20 kompanija, koje su sve tokom jutrošnjeg trgovanja završile u negativnoj zoni, dok su akcije švajcarskog proizvođača satova Svoča pale za preko šest odsto nakon jučerašnjeg pada od 16 odsto.

Proizvođač luksuzne robe Rišmon suočio se padom vrijednosti akcija od preko 5,27 odsto, dok su akcije švajcarskih banaka “Julijus Bera” i “Kredi Suisa” pale za 4,49 odsto, odnosno 3,87 odsto.

U Poljskoj, gde je oko 700.000 hipotekarnih kredita ili oko 40 odsto ukupnog portfolija denominovano u francima, vlasnici su suočeni sa ogromnim skokom njihovih mesečnih rata otplate kredita.

Jedna mjenjačnica na Novom Zeladnu saopštila je danas da zatvara svoja vrata, dok su najmanje dvije brokerske kuće, među kojima Global brokers NZ i londonska Alpari, objavile bankrot, pošto su pretrpjele velike gubitke zbog jačanja franka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *