Podaci CBCG: Iz inostranstva građani primili 263 miliona

Dodajte komentar

Građanima je iz inostranstva za devet mjeseci prošle godine upućeno 263,2 miliona eura, što je za 0,8 odsto više nego u istom periodu prethodne godine saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke uz napomenu da su to preliminarni podaci o doznakama iz inostranstva.

Od ukupnog priliva doznaka, 154,1 milion eura odnosilo se na kompenzacije zaposlenih (rezidenti Crne Gore koji rade u inostranstvu), 84,1 milion eura na lične transfere, oko 25 miliona eura odnosilo se na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja pokazuju podaci CBCG.

Crna Gora, objasnili su iz CBCG, najveći priliv doznaka ima iz Srbije, Italije, Njemačke, SAD, Švajcarske, Singapura, Ruske Federacije i Velike Britanije.

U 2013.godini, podsjetimo, najviše doznaka je stiglo iz Italije, Njemačke, Srbije, Velike Britanije, SAD-a, Švajcarske, Kipra i Grčke.

– Značajan dio sredstava ostvaruju naši pomorci koji rade na stranim brodovima. Za ovaj tok se radi procjena za ukupan priliv i zato nije moguće precizno utvrditi priliv po pojedinim zemljama objašnjavaju iz Centralne banke. CBCG, kazali su oni, ne raspolaže podacima o prilivu doznaka po gradovima.

Iz Centralne banke je objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od prošle godine, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

– Osim radničnih doznaka, koje obuhvataju samo transfere migranata koji su zaposleni u stranim ekonomijama, lični transferi obuhvataju i sve druge transfere između građana – objasnili su iz CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *