Evropskim bankama “prijeti” 52 milijarde dolara kazni

Dodajte komentar

Velike evropske banke možda će morati u iduće dvije godine da plate 52 milijarde dolara na ime raznih kazni i sudskih troškova, a pritom najviše Royal Bank of Scotland i Barclays, procjenjuju analitičari Morgan Stanleya.

Kako navode, američke i evropske banke od 2009. godine do sada već su platile 230 milijardi dolara na ime sudskih troškova, a do kraja 2016. taj bi iznos mogao da se poveća za još 70 milijardi, uglavnom za 20 najvećih evropskih banaka, objavili su analitičari.

Evropske banke dosad su platile oko 104 milijarde dolara na ime tih troškova, a još moraju da plate 52 milijarde. To bi, pak, moglo uticati na njihove isplate dividendi, ističu analitičari Morgan Stanleya.

Novčane kazne i kompenzacije banaka u poslednjih pet godina povezane su s njihovim postupcima koji uključuju navodne manipulacije referentnim kamatnim stopama i sumnjive prodaje hipoteka u SAD, te osiguranja u Velikoj Britaniji.

Regulatori su u novembru prošle godine kaznili šest banaka sa 4,3 milijarde dolara, jer su trgovci pokušali da manipulišu na deviznim tržištima.

Royal Bank of Scotland moraće da plati dodatnih 10,6 milijardi dolara, povrh 12,6 milijardi koje je već platila ili za šta je rezervisala sredstva. Barclays bi mogao da plati 8,3 milijarde, HSBC 7,7, Lloyds 6,1 milijardu, a Deutsche Bank 5,1 milijardu dolara, procjenjuje Morgan Stanley.

Takođe, procjenjuju da će budući sudski troškovi evropskih banaka uključivati 7,5 milijardi dolara vezanih za navodne manipulacije na deviznim tržištima, 6,5 milijardi vezanih za namještanje kamatnih stopa libor i euribor, te 9,4 milijarde dolara vezanih za američke hipoteke.

Pet velikih američkih banaka platilo je 128 milijardi dolara, a predviđa se da će morati da plate još 18 milijardi dolara.

Analitičari JPMorgana nešto ranije istakli su da su britanske banke suočene s dodatnim sudskim troškovima. Tako predviđaju da će četiri velike britanske banke morati u iduće dve godine da plate dodatnih 15,1 milijardu funti (22,8 milijarde dolara) za sudske troškove, uz već 11,6 milijardi funti koje su rezervisale za takve isplate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *