Brajović: Pad eura ne utiče na kredit za autoput

Ministar saobraćaja, Ivan Brajović odbacio je medijske navode da je zbog pada eura u odnosu na dolar, kredit koji je Crna Gora uzela od Exim banke za izgradnju autoputa, sa 743 miliona eura već poskupio na 800 miliona.

“Kad sad čujemo ova mjerenja da je u posljednjim promjenama kursa dolara i eura već izgubljeno 57 miliona eura itd. odmah želim da kažemo da smo mi, vodeći računa o svemu tome, definisali taj odnos euro-dolar na dan potpisivanja Ugovora o projektovanju i izgradnji 26. februara 2014. godine, tako da u tom smislu, sa stanovišta završetka radova u naredne četiri godine, na to ne utiču ništa sadašnje promjene”, objasnio je ministar u emisiji “U raljama života”, Atlas televizije.

Brajović podsjeća i da je grejs period šest godina, a da glavnicu počinjemo da vraćamo 2021. godine, a kompletnu 2035. godine.

“Siguran sam da naše Ministarstvo finansija ozbiljno razmišlja o tome kako će zaštititi od valutnog rizika u tom periodu. A, koji je krajnji rok da se to postigne? Upravo počeak perioda otplate glavnice. Mi bi trebalo da narednih pet godina svakodnevno gledamo što nam donose te promjene. Da ne govorimo o tome što bi se desilo ako euro skoči u odnosu na dolar. Treba li da se hvalimo time da smo uspjeli da prevarimo Kineze?”, pitao je on.

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *