Amazon.com otvorio 6.000 novih radnih mjesta u Evropi

Dodajte komentar

Amazon.com prošle je godine u Evropi otvorio 6.000 novih radnih mjesta na puno radno vrijeme kako bi odgovorio na snažnu potražnju, objavio je u utorak taj američki online trgovac.

Kako se navodi, sada u Evropskoj uniji zapošljava 32 hiljade stalnih radnika. Nova radna mjesta otvorena su u logističkim centrima, uslugama klijentima i u segmentima razvoja softvera, upravljanja lancem nabave i dizajna.

“I dalje smo u fazi ulaganja i veselimo se tome da ćemo biti u mogućnosti otvarati nova radna mjesta i u 2015. godini”, kazao je Xavier Garambois, potpredsjednik Amazona za maloprodaju u EU-u, dodajući kako je potražnja kupaca u Evropi veća nego ikad.

Približno 1.200 novih radnih mjesta otvoreno je u Njemačkoj, inače drugom po veličini tržištu Amazona nakon Sjedinjenih Država, gdje zapošljava 10.000 ljudi na poslovima u skladištima uz još 10 hiljada sezonskih radnika. Slijedi Velika Britanija po značajnijem broju otvorenih novih radnih mjesta, a ostatak se odnosi na druge zemlje,

Inače, poslovanje Amazona u Njemačkoj pogodili su talasi  štrajkova radnika zbog plaće i radnih uslova. Tamošnji sindikat Verdi od maja 2013. godine organizirao je česte štrajkove, želeći da primora tog malotrgovca da poveća plate radnicima u skladištima, u skladu sa kolektivnim sporazumima širom Njemačke u sektoru maloprodaje i kataloške prodaje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *