Srbija: Kupac Telekoma ne prije jeseni

Javni poziv za izbor privatizacionog savetnika za prodaju „Telekoma Srbija“ biće raspisanu naredne dvoke nedelje, kaže Željko Sertić, piše Blic.

“Nadzorni odbor ‘Telekoma’ prvo će donijeti odluku o elementima javnog poziva za savjetnika u prodaji ove kompanije, a zatim i formalno objaviti tender”, objašnjava ministar privrede.

Kako saznaje Blic, privatizacioni savjetnik imaće zadatak da utvrdi koji model prodaje nacionalnog teleoperatera je ptimalan za vlasnika, odnosno državu, a zatim i da pripremi tender za prodaju „Telekoma“. Praktično, u dokumentu koji izradi savjetnik vidjeće se šta je tačno to što se investitorima nudi, ali i koja je cijena ispod koje se ova kompanija na tržištu ne smije nuditi.

Rok za prijavu konsultanata za ovaj posao biće, kako je potvrđeno ovom listu, 25 dana od dana objavljivanja javnog poziva u „Službenom glasniku“, a rok za završetak posla biće, vjerovatno, tri mjeseca. Sve ovo će omogućiti da do juna ove godine bude pripremljen tender za prodaju „Telekoma“.

Ako sve bude išlo po planu, vlasnici „Telekoma“ mogli bi biti poznati tokom jeseni.

Za sada se ponajviše priča o interesovanju „Dojče telekoma“ za srpskog nacionalnog teleoperatera. Međutim, i dalje se pominje zainteresovanost ulagača iz Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD.

U parlament je, inače, stigao Predlog izmjena Zakona o privrednim društvima, a kojim se omogućava da „Telekom“ i nadalje ima 20 odsto sopstvenih akcija, za koje, u slučaju prodaje, pravo preče kupovine imaju postojeći akcionari ove firme, tačnije Republika Srbija, građani i bivši zaposleni.

Sertić kaže da ova dva posla nisu u direktnoj vezi. Izmjenama Zakona o privrednim društvima spriječeno je poništavanje dijela akcija koje posjeduje „Telekom“, jer prema sadašnjim odredbama zakona udeo sopstvenih akcija u firmi može da bude maksimalno deset odsto.

Check Also

Otvoren Hipermarket Voli u Danilovgradu

Kompanija Voli je danas otvorila novi tržni centar, svoj prvi maloprodajni objekat u danilovgradskoj opštini. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *