Pare od kocke idu u zdravstvo?

Dodajte komentar

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, o tome su razgovarali zvaničnici Vlade i predstavnici zdravstva poslije nemilih dešavanja u bjelopoljskom porodilištu.

Međutim, u Ministarstvu finansija kažu da za sada nijednim propisom nije precizirano u koje će se svrhe koristiti prikupljeni novac. Pretpostavlja se da predložena zamisao neće narušiti budžetsko načelo neafektacije, po kojem se određeni budžetski prihodi ne mogu vezivati za specifične rashode.

Sjutra kreće prikupljanje potpisa

S druge strane, u Udruženju priređivača igara na sreću Montenegro bet najavili su da će od sjutra početi sakupljanje potpisa podrške peticiji protiv oporezivanja dobitaka igrača po stopi od 15 odsto.

Potpisi će biti prikupljani u petak, subotu i nedjelju na svim uplatnim mjestima članica Udruženja.

Predstavnici Udruženja kazali su Dnevnim novinama da su usvojene izmjene novi udar na djelatnost klađenja, kao i da će izazvati velike probleme domaćim priređivačima.

“Ovim izmjenama se krše pravila konkurencije i ugrožava funkcionisanje slobodnog tržišta u djelatnosti igara na sreću. One će dovesti do ograničavanja, sprečavanja i narušavanja konkurencije među privrednim subjektima. Predložen je nejednak tretman oporezivanja dobitaka, pa se dobici u robi i uslugama potpuno drugačije tretiraju od dobitaka u novcu i time se jedna grupa privrednih subjekata stavlja u privilegovani položaj, što je naša osnovna zamjerka usvojenim izmjenama zakona”, ukazali su u Udruženju.

Njihov predlog je, kako dodaju, da se izjednače svi dobici od igara na sreću, te da se za svaki isplaćen dobitak porez na dohodak fizičkih lica plaća prilikom podnošenja godišnje poreske prijave.

“Nije moguće donijeti jedno zakonsko rješenje koje će se primenjivati za dobitke od igara na sreću koji su izraženi u novcu i koje je pritom nije primenljivo u praksi, niti ono kao takvo postoji igdje u svijetu. Nema nikakvog

osnova, a ni razloga, neprekidno eksperimentisati zakonskim rješenjima koja su neprimjenljiva, a koja izuzetno pogađaju djelatnost igara na sreću”, naglasili su u Udruženju.

Oni su podsjetili da je djelatnost klađenja u dijelu visi ne poreskih obaveza ubjedljivo najzastupljenija, navodeći da se ponovo pribjegava destruktivnim mjerama umjesto da se omoguće dodatne stimulacije.

“Posljedice stavljanja djelatnosti klađenja u podređeni položaj biće postepeno zatvaranje kladionica, jer će igrači migrirati na inostrane internet sajtove, a bez posla će ostati gotovo 3.000 zaposlenih. Predlagač nema razloga da ovakvim zakonskim rješenjima dovodi do razvoja inostranog internet klađanje na štetu domaće djelatnosti klađenja”, poručili su u Montenegro betu.

Ako ima pravne pameti izmjene će se povući

Najavljene izmjene Zakona o igrama na sreću su, prema riječima profesora međunarodnog prava i bivšeg predsjednika Ustavnog suda Blagote Mitrića, neustavne i zakonodavci, ako ima pravne pameti među njima, treba da ih povuku.

“Igre na sreću su običan ugovorni odnos između igrača i priređivača, u kojima se igrač kladi na potpuno nepredvidiv događaj u kojem niko, osim njega samog, ne računa ukoliko igrač gubi. Ukoliko dobije, dakle, to nije nikakva novostvorena vrijednost nego čista sreća. Najavljene izmjene su još neustavnije od onih koje su svojevremeno uvedene amandmanski, kojima su priređivači igara na sreću oslobođeni plaćanja poreza”, rekao je Mitrić za portal Analitika.

On je istakao da se ni u međunarodnom pravu dobici u igrama na sreću ne tretiraju kao imovina.

“Učesnici u igrama na sreću su inače poseban kov ljudi. Ja sam jedan od najstarijih igrača na sreću i znam da ima primjera da igrač danas ima para da kupi kuću, a sjutra nema ni za burek. Stoga, sreća se ne može i ne treba oporezivati”, zaključio je Mitrić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *