Predsjednik PKCG: Isplata dijela plate na ruke podriva ekonomiju

Dodajte komentar

Pojava da poslodavci pola plate zaposlenima isplaćuju na ruke, a porez i doprinose plaćaju na drugu polovionu, oko 200 eura podriva crnogorsku ekonomiju, ocijenio je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

On je u razgovoru za Pobjedu kazao da PKCG već duže ističe probleme na relaciji poslodavac-zaposleni, čije uzroke treba tražiti gotovo isključivo u lošoj normativnoj uređenosti radnih odnosa.

„Komora je sa Savjetom stranih investitora i još nekim poslovnim udruženjima prije manje od dva mjeseca potpisala memorandum o razumijevanju, čiji je cilj uspostavljanje saradnje u pogledu unapređenja poslovnog ambijenta u sferi radnog zakonodavstva. Nadamo se da će apele iz tog dokumenta čuti oni na kojima je odgovornost da urede ovu oblast. Država je, shvatio sam, kroz neke druge instrumente najavila iskorjenjivanje ove loše prakse. Komora to podržava, jer takve radnje proširuju sivu zonu, stvaraju nelojalnu konkurenciju, uperene su protiv osnovnih ljudskih i Ustavom garantovanih prava svakog pojedinca, te podrivaju temelje održive“, dodao je on.

Mijušković je između ostalog kazao i da Crna Gora lako u funkciju može staviti bivše ekonomske zone čija ukupna površina iznosi 5.700 hektara.

„Stavljanje u funkciju ovih zona i svih prirodnih resursa za pretpostavku mora imati ispunjenost načela pravne sigurnosti i pouzdanost zemljišnih knjiga.

To je bitno, jer se pokazalo da su složeni imovinsko-pravni sporovi značajno ograničenje za bolju i bržu ekonomsku valorizaciju potencijala kojima raspolažemo. Osim toga, prisutna je opstrukcija pojedinih društvenih struktura. Sve to usporava ekonomski razvoj“, ocijenio je Velimir Mijušković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *