Ovo su najgore privrede na svijetu

Svjetska ekonomija u 2015. zabilježiće rast od 2,9 odsto, pospješena niskim cijenama nafte na svjetskom tržištu, prognozira Ekonomist intelidžens junit.

Pad cijena “crnog zlata” od 10 odsto rezultiraće globalnim ekonomskim rastom od 0,2 procentna poena, smatraju stručnjaci.

Dok će lokomotivu rasta najbogatijih država predvoditi Sjedinjne Američke Države sa rastom bruto domaćeg proizvoda od 3,3 odsto, Evropska unija i Japan će kaskati.

Kineska privreda takođe će usporiti, i to na sedam odsto u 2015, a ne računajući Japan, Azija i Australija biće najbrže rastući regioni u svijetu, predviđa EIU.

Ljestvicu najgorih privreda predvodi Sijera Leone zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi, s negativnom stopom većom od četiri odsto, sledi Makao (zbog pada prihoda od kockanja), Rusija (zbog sankcija i niskih cijena nafte), Ekvatorijalna Gvineja, Venecuela, Ukrajina, Istočni Timor i Portoriko.

Dok Zapadna Evropa raste prosječno 1,4 odsto, a Istočna Evropa zajedno s Rusijom jedan odsto, balkanske države Srbija i Hrvatska su deveta i deseta zemlja u svetu s najvećim padom BDP-a, navodi EIU.

Najveći privredni rast u ovoj godini imaće Papua Nova Gvineja od skoro 15 odsto, a zatim Turkmenistan, Kongo, Laos, Obala Slonovače, Mozambik, Tanzanija, Šri Lanka i Kambodža.

Check Also

Poreska policija bi se bavila istragom porijekla imovine

Priče o formiranju poreske policije traju godinama, ali ako je suditi po stavovima prvih ljudi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.