Island planira i formalno odustati od članstva u Evropskoj Uniji

Dodajte komentar

Island ima u planu formalno povući svoj zahtjev za članstvom u EU, rekao je premijer Sigmundr Davio Gunnlaungsson. Rejkjavik takođe u planu ima ukinuti kontrole kretanja kapitala nametnute od strane Bruxellesa nakon što je započela finansijska kriza 2008. godine.

Potez će vjerovatno potaknuti val nezadovoljstva i javne proteste, no Island će svejedno po drugi put pokušati povući svoje članstvo za pripajanjem Evropskoj uniji, rekao je Gunnlaungsson.

“Učestvovanje u pristupnim pregovorima više nije važeće, što zbog promjena unutar Evropske unije, što zbog činjenica da se ova vlada ne smatra dužnom prihvatiti sve što je prošla vlada prihvaćala i zbog toga smo sad ponovno na prvom koraku”, rekao je.

“Pregovori s Europskom unijom vraćeni su na početak zato što je sav posao proveden po tom pitanju zastario”, dodao je Gunnlaungsson.

Island je podnio zahtjev za pristupanjem Europskoj uniji u julu 2009. godine, u trenutku kada se klupko svjetske globalne krize tek počelo ozbiljnije odmotavati. Do februara 2010. godine Evropska komisija izradila je povoljan odgovor, te su pristupni pregovori započeli u julu iste godine.

Pregovori su se našli u ćorsokaku u aprilu 2013. godine, kada je na vlast došla koalicija Stranke napretka i Stranke nezavisnosti, premijer je postao Gunnlaugsson iz Stranke napretka koji je u maju 2013. godine zamrznuo pregovore. Do toga je došlo ponajviše zbog insistiranje Bruxellesa na ribolovnim kvotama koje islandska ribarska industrija ne bi mogla preživjeti.

Danas Island ima status ‘zemlje kandidata’, dio je Evropskog ekonomskog prostora, Evropske organizacije za slobodnu trgovinu, Schengenskog prostora, te je partner Evropske unije u promovisanju saradnje na sjeveru Evrope, sve to bez prava glasa unutar Evropske unije. Dvije trećine islandskog izvoza odvija se sa zemljama Evropske unije.

Prvi pokušaj da Island napusti pristupne pregovore rezultirao je javnim protestom u kojem se tražilo raspisivanje referenduma na tu temu. Ipak, sada će se anti-evropska rezolucija staviti pred parlament.

Ministar vanjskih poslova Islanda, Gunnar Bragi Sveinsson, rekao je kako želi zatvoriti tu temu što je prije moguće, te naglasio kako javno nezadovoljstvo koje je uslijedilo nakon prvog pokušaja nije promijenilo njegov negativan stav prema EU.

“Island je po ovom pitanju podijeljen popola i ne postoji lagani izlaz. Vlada je rekla kako pitanje neće staviti na referendum, vjerovatno jer se boji lošeg rezultata, stoga smatram kako će se pat pozicija u kojoj se zemlja nalazi nastaviti”, rekao je Eirikur Bergmann, profesor političkih nauka Centra za europske studije u Bifrostu.

“Ovakav potez islandskih vlasti i sve veća mediteranska opozicija prema Evropskoj uniji jasno pokazuje kako je ideja nepobjedivosti evropskih integracija pala na niske grane”, rekao je vođa britanske desničarske stranke, Stranke nezavisnosti UK (UKIP) i renomirani euroskeptik, Nigel Farange.

“Sve više je ljudi širom Evrope koji se više ne žele priključiti Evropskoj uniji ili žele napustiti evropsku valutu, kao što je slučaj s Grčkom”, dodao je.

“Članice Evropske unije, kao što su Grčka ili druge mediteranske zemlje zarobljene su u ludačkoj košulji neprikladne evropske valute i bezosjećajne političke unije kojom dominira Njemačka. Grčka bi trebala napustiti euro, devalvirati vlastitu valutu i podići ju nazad do prosperiteta kroz turizam i izvoz”, smatra Farange.

RT

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *