Britanija: Pala cijena nafte – da se smanje ostale cijene

Britanska vlada u srijedu je zatražila od energetskih kompanija i avio prevoznika da oštri pad cijena nafte prenesu na potrošače, a razmatra i hoće li biti potrebno poduzeti akciju kako bi ih prisilila da to učine.

Četiri mjeseca prije nacionalnih izbora, koji će se održati 7. maja, cijene energenata postale su u Britaniji politički osjetljiva tema, budući da se životni standard potrošača tek počeo oporavljati nakon dužeg razdoblja ekonomske stagnacije.

Prekomjerno globalno snabdijevanje naftom prepolovilo je cijena nafte u nešto više od šest mjeseci, što je navelo tamošnju vladu da ispita jesu li kompanije koje imaju koristi od pada cijena nafte spustile cijene svojih proizvoda.

U srijedu je cijena barela na londonskom tržištu pala ispod nivoa od 50 dolara po prvi put od maja 2009. godine, dok su cijene benzina na britanskim benzinskim stanicama u utorak pale na najniži nivo  od januara 2010. godine.

Britansko ministarstvo finansija objavilo je da provodi istraživanje među komunalnim i avio kompanijama kako bi utvrdilo je li potrebno poduzeti neku akciju.

U utorak je ministar finansija George Osborne na Twitteru objavio da su cijene nafte na najnižem nivou u pet godina. “Važno je da se to odrazi na troškove porodica koje imaju na benzinskim stanicama, na komunalne račune i na cijene avio karata”, dodao je.

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.