Nafta ispod 50 dolara!

Cijena nafte je tokom današnjeg trgovanja u Aziji blago porasla, nakon što je prethodnog dana na Njujorškoj berzi pala ispod psihološke granice od 50 dolara.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u februaru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku devet centi na 50,13 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za februarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 22 centa na 53,33 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cena teksaške nafte (WTI) juče je u jednom trenutku pala na samo 49,95 dolara, nivo koji nije viđen od maja 2009. godine, da bi po zatvaranju berze porasla na 50,04 dolara.

Nafta je od juna izgubila 50 odsto vrijednosti usljed zabrinutosti zbog slabe tražnje, ali i zbog odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji proizvodnju.

Analitičari, takođe, upozoravaju da bi pojeftinjenje nafte tek trebalo da uslijedi.

Sitigupa predvidja da će cijene nafte u prosjeku ove godine koštati 63 dolara po barelu, dok je u ranijoj prognozi navodila iznos od 80 dolara.

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.