Bankarski ombudsman: Neophodan pad kamatnih stopa

Dodajte komentar

U Crnoj Gori, kako je najavljeno, ove godine počinju sa radom tri nove banke. Građani se nadaju da bi njihovo otvaranje moglo da dovede do pada kamata na kredite. S druge strane, privrednici ne očekuju korekciju kamatnih stopa već šansu za zaradu vide u gradnji autoputa.

“Mogu reći da nas raduje, zbog toga što smatramo da je povećanje broja poslovnih društava u Crnoj Gori svakako za pohvalu. Banke naravno spadaju među poslovne subjekte”, kaže Ana Rašović iz Unije poslodavaca.

Umjesto 12 banaka, imaćemo petnaest. Ipak, na tržištu kažu da to što ih je više, moglo bi biti bolje.

“Nije na tržištu važan broj učesnika, nego je važna količina i cijena robe koja se nudi”, smatra bankarski ombudsman Halil Kalač.

U 2015. novac će početi da nude jedna ukrajinska i jedna švajcarska banka zajedno sa kapitalom Ujedinjenog kraljevstva. Sredinom godine, doći će i turska banka.

“Dolazak novih subjekata je novi kvalitet na tržištu novca u Crnoj Gori”, kaže Kalač.

A kvalitet za kojim tržište vapi su niske kamatne stope.

“Pad kamatnih stopa je neophodnost i zbog privrednika i investitora i građana”.

Iz Unije poslodavaca nijesu sigurni da će doći do pada kamatnih stopa.

“Razlog je snižavanje kreditnog rejtinga Crne gore, posebno u momentu kada se najavljuje velika pozajmica zbog gradnje autoputa. Iako ćemo se zbog gradnje autouta zadužiti, smatram da će i velika i mala preduzeća imati koristi od izgradnje te saobraćajnice”, kaže Rašovićka.

rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *