Srbija “leži” na 50 miliona tona nafte

Dodajte komentar

Prirodni rezervoari Srbije imaju u rezervama oko 14 miliona tona nafte i gasa ali se procjenjuje da ispod zemlje ima i četiri puta više “crnog zlata”, pišu beogradske Novosti.

Zalihe nafte rastu svake godine, kao i godišnja proizvodnja. Tako je Srbija prije četiri godine iz zemlje vadili 650.000 tona, a u 2014. – skoro duplo više.

Ipak, “crno zlato” u novčanice ne “izliva” direktno država Srbija. Sva naftna nalazišta kojima raspolaže Naftna idustrija Srbije u zemlji i svijetu, pripadaju ruskom “Gaspromnjeftu”. Srbija, privatizacijom 51 odsto NIS, ima pravo samo na tri odsto rudne rente, kojom naplaćuje vađenje prirodnog blaga sa svoje teritorije.

“Od ukupno 14 miliona tona rezervi, ne možemo reći kolike su tačne rezerve nafte, a kolike gasa, jer prije nego što izvadimo energente iz zemlje, ne znamo u šta ćemo ih pretvoriti “, kaže Ljubinko Savić, savjetnik Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije.

“Geološke rezerve, što su naše dugoročne zalihe, su oko 50 miliona tona. Mada imamo zalihe kojima možemo da se snadbijevamo, većinski vlasnik NIS određuje gdje će se vršiti istraživanja i iskopine. Različite procjene stručnjaka idu i do 170 miliona tona neotkrivene nafte na našem području, ali brojka od 50 miliona tona jesu potvrđena istraživanja”, kaže on.

Srbija godišnje potroši najmanje 2,2 miliona tona nafte, a iz tla se izvadi se oko 1,1 milion tona za godinu dana, ne računajući ono što NIS izvuče u Angoli.

Za sada su najveća nalazišta smještena u Vojvodini i u Požarevačkoj depresiji, od Negotina, preko Centralne Srbije. Istraživanja se rade u okolini Kraljeva, Požarevca, Negotina, Jagodine i u regionu Mačve.

Kako bi se nafta eksploatisala što savremenije, NIS je počeo proces nabavke jedinstvenog softvera, koji će unaprijediti istraživanje energenata u Panonskom basenu.

“Petromoud je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena”, kaže Ivan Dulić, rukovodilac Službe regionalne geologije u Naučno-tehnološkom centru NIS.

“Prvu komercijalnu primjenu na Balkanskom poluostrvu imaće upravo kod nas. Vrijednost investicije u novi softver je više od 500.000 eura. Ovo je strateški projekat prvog reda. Trebalo bi da rezultate naftno-geoloških istraživanja učini znatno uspješnijim i da efikasno obezbijedi povećanje resursne baze kompanije”, kaže on.

Realizacija ovog projekta će trajati dvije godine, a na osnovu analize i interpretacije prikupljenih geoloških podataka iz Srbije, Mađarske, Rumunije i BiH treba da se obavi modelovanje Panonskog basena. Na taj način, stručnjaci će moći da odrede i koji su to najperspektivniji regioni za buduća naftno-geološka istraživanja NIS.

Prema listi “Vorld fakt buka” iz 2013. godine, Srbija se nalazi na 74. mjestu po dokazanim rezervama nafte. Prva tri mjesta zauzimaju Saudijska Arabija, Kanada i Irak, a od okolnih država ispred Srbije se nalaze Rumuni, koji imaju sedam puta više nafte. Više dokazanih rezervi imaju i Italijani (oko pet puta više), Albanija (oko 2,5 puta), a Hrvati se nalaze na jednom mjestu ispred Srbije. Iza su Austrija, Mađarska, Bugarska, Češka, Slovačka i Grčka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *