Norveška gradi najduži podvodni dalekovod

Dodajte komentar

Norveška bi uskoro mogla da odobri investiciju u izgradnju podvodnog električnog dalekovoda do Britanije u dužini 700 kilometara. Taj dalekovod bi omogućio uvoz struje iz norveških hidroelektrana.

Ukupna vrijednost investicije, koja će biti najduži na svijetu podmorski dalekovod između dvije zemlje, procijenjena je na dvije milijarde eura, objavio je Fajnenšl tajms na svojoj internet strani.

Generalni direktor norveškog operatera električne mreže Statnet Auke Lont je rekao Fajnenšl tajmsu da se nada da će odluka biti donijeta početkom ove godine.

“U planu je da se odluka o investiciji donese u prvom tromjesečju”, kazao je Lont i dodao da bi dalekovod trebalo da profunkcioniše do 2020. godine.

Britanija slične veze već ima s Francuskom, Holandijom i Irskom. Novi projekat koji bi realizovalo zajedničko preduzeće Statneta i britanske elektroenergetske kompanije Nešnal grid, bi trebalo da obezbjeđuje struju iz obnovljivih izvora za četiri miliona britanskih domaćinstava.

Norveška u ukupnom kapacitetu hidroelektrana u Evropi ima polovični udio. Lont je dodao da je sporazum sa Nešnal gridom jedan od nekoliko planiranih dogovora o korišćenju kapaciteta norveških hidroelektrana.

Struja iz norveških elektrana bi mogla da bude upotrijebljena za poboljšanje snabdijevanja zemalja sa nestabilnom proizvodnjom električne energije iz elektrana na vjetar i sunce. Statnet već ima dalekovod ispod mora s Danskom i Holandijom, a osim sa Britanijom, planira sličnu vezu i sa Njemačkom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *