Euro nastavio strmoglavi pad

Dodajte komentar

Evro je jutros pao na najniži nivo prema dolaru za posljednjih devet godina. Razlog za pad je spekulacija da je Evropska centralna banka (ECB) sve bliža programu velikog otkupa državnih obveznica, javlja njujorška agencija Blumberg.

U ranom trgovanju u Aziji, jedinstvena evropska valuta pala je za čak 1,2 odsto na 1,186 dolara, najniži nivo od marta 2006. godine, nakon što je predsjednik ECB Mario Dragi prošle nedelje poslao do sada najjasniji signal da će njegova institucija početi sa programom kvantitativnog labavljenja.

Na obaranje vrijednosti eura je, kako ocjenjuje Blumberg, uticala i izborna kampanja u Grčkoj, koja bi se, prema prognozama pojedinih analitičara, mogla završiti pobedom stranke koja se protivi mjerama štednje.

“Razlozi za rasprodaju eura su očito jasni, a to je da je Dragi sve bliži programu kvantitativnog labavljenja, dok je zabrinutost oko političke situacije u Grčkoj porasla”, izjavio je strateg australijske banke “Vestpek benking korp”, Šon Kalou.

U prošlonedeljnom intervjuu njemačkom listu “Handelsblat”, predsjednik ECB, Mario Dragi, poručio je da su zakonodavci spremni da djeluju kako bi se uhvatili u koštac sa deflacijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *