Kladionice ne skidaju po 15 posto sa tiketa

Dodajte komentar

Priređivači igara na sreću od 1. januara je trebalo da od igrača naplaćuju porez na cijeli dobitak od 15 odsto, ali oni koje su “Vijesti” kontaktirale to ne rade ili kažu da još nisu imali prilike da obračunaju taj porez. Svi kažu da im nije jasno kako to treba da urade jer nisu dobili informacije od Ministarstva fi nansija i Poreske uprave niti su ove institucije objavile podzakonslce akte.

Iz Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet juče su saopštili da je primjena ovog zakona nemoguća i da će od 9. do 11. januara organizovati potpisivanje peticije da bi tražili od Skupštine da na dnevni red uvrsti izmjene zakona koje bi poništile određivanje poreza na dobitke na ovakav način. Najavili su i da će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti ovih usvojenih izmjena Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica.

Oni traže da se zakonom izjednače dobici u novcu i u robi, odnosno da igrači podnose godišnje prijave za stvarne dobitke ili da se oporezuju dobici preko određenog iznosa.

“Vijesti” su 29. decembra pitale Ministarstvo finan sija da li će od 1. januara početi da se primjenjuje porez na dobit od igara na sreću te da li će Ministarstvo do tada uraditi potrebne podzakonslce akte. Iz Ministarstva su 30. decembra odgovorili: “Zakon o porezu na dobit od igara na sreću usvojen je 27. decembra, a prvi izvještaji koji treba priređivači igara na sreću da podnesu na obustavljene poreze na dobitke, uslijediće do 15. februara 2015, tako da će podzakonski akti biti blagovremeno objavljeni”.

To bi značilo da priređivači sada igračima obračunavaju porez od 15 odsto na cijelu isplatu dobitka, a da Poreskoj upravi podatke o tome i novac moraju poslati do 15. u narednom mjesecu.

Iz Montegro beta su ocijenili da će se igrači zbog ovog poreza okrenuti klađenju na internetu i nelegalnim kladionicama, gdje im neće uzimati 15 odsto od dobitke.

Oni su naveli da će zbog ovakvih zakonskih rješenja biti prinuđeni da zatvaraju objekte, gdje se potencijalno ugrožavaju radna mjesta oko 3.000 ljudi, a Crna Gora će ostati bez stabilnih budžetskih prihoda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *