Šta je radioaktivnije od Černobilja i Fukušime?

Dodajte komentar

Većina ljudi zna gde se nalaze stare zone nuklearnih katastrofa, rudnici urana ili gradovi s istorijom razvoja atomskog naoružanja. Međutim, zračenje je svuda, a prisutno je i tamo gdje ga najmanje očekujemo.

Dr Derek Mjuler, vlasnik naučnog kanala na YouTubeu Veritasium, u najnovijem videu objašnjava gde se nalaze mjesta s najvećom koncentracijom radioaktivnosti na Zemlji kada je riječ o zaštiti od jonizujućeg zračenja.

Propadanje radioaktivnih materijala dovodi do proizvodnje jonizujućeg zračenja koje ima dovoljnu energiju da oduzme elektrone od atoma ili razbije neke hemijske veze.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine naglašava da svako živo tkivo u ljudskom tijelu može biti oštećeno usled jonizujućeg zračenja dok tijelo automatski pokušava da popravi štetu. Međutim, oštećenje uzrokovano jonizujućim zračenjem može postati nepopravljivo i preveliko što dovodi do raka i pojava kao što su opekotine i razne radijacione bolesti.

Iako su banane i brazilski orasi prirodno radioaktivni jer sadrže kalijum-40, radioaktivni izotop kalijuma, oni su daleko od opasnih. Čovjek bi za godinu dana trebalo da pojede oko 10 miliona banana, kako bi se javila neka od bolesti izazvana radijacijom. Deset miliona banana je, zapravo, ekvivalent za curenje radijacije iz nuklearnih reaktora.

Mjuler dokazuje da je radioaktivnost stvar nivoa jonizujućeg zračenja. Gajgerovim brojačem za mjerenje radijacije Mjuler kreće na put do najozloglašenijih nuklearnih postrojenja, koji uključuju Černobilj, Fukušimu, labaratoriju Marije Kiri, i mnoge druge.

Međutim, na veliko iznenađenje, za mnoga svjetski poznata radioaktivna mjesta nakon merenja je utvrđeno da je nivo radijacije benigniji nego što smo mislili. Na primjer, provedenih sat vremena u Hirošimi je prema radioaktivnosti ekvivalentno jedenju tri banane.

Na Mjulerovom proputovanju, najveći nivo radijacije utvrđen je u bolnici Pripjat u blizini Černobilja.

Tu su se nekada liječili vatrogasci koji su bili na službi tokom nuklearnog kraha. U podrumu bolnice u Pripjatu utvrđeno je da je nivo zračenja najviši s obzirom na to da se u njemu nalazi velika količina kontaminirane opreme i vatrogasne odjeće.

Zračenje je svuda i od njega je nemoguće pobjeći, nezavisno od toga da li ste pojeli bananu ili lutali nekim mjestom na Hirošimi – uvjek ćete biti izloženi nekom stepenu radioaktivnosti.

“Izloženost maloj količini zračenja tokom dugog vremenskog perioda ne podiže nivo potencijalnog rizika od raka, ali kratka izloženost abnormalnim količinama može povećati rizik”, kaže Medlin Plus.

Pogledajte Mjulerov video kako biste saznali gdje se još nalaze mjesta sa visokom koncentracijom radijacije i ko joj je najviše izložen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *