Auto – put bi da grade i kompanije iz EU i SAD

Dodajte komentar

Za gradnju drugih dionica auto-puta Bar-Boljare, pored kineskih kompanija CCCC i CRBC, zainteresovane su i kompanije iz zemalja Evropske unije i Sjedninjenih Američkih Država, rekao je u intervju Dnevnim novinama ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović.

DN: Da li će do proljeća početi gradnja auto-puta?

Kao što vam je već poznato za projektovanje glavnog projekta, prema procjenama i naših i projektanata CRBC-a, potrebno je od šest do devet mjeseci.

I sami ste tokom studijske posjete grupe crnogorskih novinara kompaniji CRBC, bili svjedoci spremnosti kineskog partnera da odmah počne sve aktivnosti. Prema tome, očekujem brzi početak pripremnih radova, a siguran sam da će tokom 2015. godine radovi teći u punom jeku.

DN: Da li su i drugi strani partneri i Exim banka zainteresovani za nastavak gradnje drugih dionica auto-puta?

Jesu, naravno i Exim banka i više drugih kineskih kompanija pored C RBC i CCCC, kao i renomirani partneri iz drugih država Evropske unije i Sjedinjenih Americkih Država. Potpisao sam Memorandum o razumijevanju i saradnji na izradi infrastrukturnog plana Crne Gore između Ministarstva saobracaja i pomorstva i firme CCCC. Takođe smo i sa Njemačkom razvojnom bankom KfW potpisali sporazum o donaciji, gdje je riječ o Projektu izrade Studije izvodljivosti izgradnje prioritetne zaobilaznice na Crnogorskom primorju (SEETO Pravac 1). Pored ovoga, razgovara se i o donaciji EBRD-a kada je u pitanju inoviranje Strategije razvoja državnih puteva u Crnoj Gori. Vjerujem da ćemo pomoću ovih dokumenata dobiti jedan potpun pregled naših potreba za ulaganja u infrastrukturu u narednom periodu.

DN: Koliko je za Crnu Goru važno da se Aerodromi ne privatizuju?

Naš stav po pitanju privatizacije je jasan i vjerujem da o tome postoji saglasnost. Protiv smo prodaje Aerodroma, a kad su u pitanju drugi oblici saradnje koji mogu eventualno doprinijeti njihovom bržem razvoju Ministarstvo saobraćaja sa posebnom pažnjom prati ovu problematiku i iskustva u regionu i Evropi. Cijeneći ozbiljnost teme smatram da istom treba pristupiti oprezno i detaljno analizirati kako bi razni vidovi privatno-javnog partnerstva doprinijeli opštem razvoju aerodroma, a samim tim i ukupnom razvoju crnogorske privrede. U prvom redu, treba na nivou države odlučiti koji su to dugoročni ciljevi koje želimo postići, a koji su direktno ili indirektno vezani za razvoj aerodroma, a tiču se: povećanja broja putnika, povećanja broja avio-kompanija na crnogorskim aerodromima, očekivanog prihoda, zahtjeva turističke privrede itd. Mišljenja smo da upravo postojeći Master plan treba da bude osnova za definisanje dugoročnih ciljeva koji se tiču razvoja aerodroma, i tek nakon njihovog definisanja je moguće utvrditi da li aerodromsko preduzeće može samo da ostvari iste ili je ipak potrebno pristupiti pronalaženju strateškog partnera.

U proteklom periodu bilo je više razgovora na ovu temu sa zainteresovanim kompanijama iz cijelogsvijeta: Kanade, Turske, Spanije, Francuske, Njemačke.

DN: Često se dešava kamenovanje vozova. Na koji način se može spriječiti ova nemila situacija?

Sto se kamenovanja vozova tiče bilo ih je 17 (novih vozova 16 i jedan stari elektromotorni).

Na relaciji Podgorica Nikšić bilo je 14 kamenovanja, a na relaciji Podgorica Bar 3. Ukupna šteta za kupovinu novih dijelova i opravku vozova bila je 75.200 eura, a vozovi su bili van fukcije 35 voznih dana. Zaista je neophodno uticati na svijest naših građana da ovakvim radnjama uništavaju javno dobro i imovinu, a mislim da je tu najvažniji moment ugrožavanja bezbjednosti odvijanja saobraćaja i na putevima i na našim prugama.

Svjetskim morima plove četiri crnogorska broda

Kako tvrdi ministar, pažnja posvećena pomorskoj privredi u koncepciji razvoja Crne Gore logičan je nastavak aktivnosti koje se preduzimaju sa stanovišta bogate istorijske pomorske tradicije i činjenice da naša zemlja danas ima preko 4.500 pomoraca.

“Svjetskim morima, pod crnogorskom zastavom u ovoj godini zaplovila su, pored brodova “Kotor” i “21. maj”, još dva broda Bar i Budva, poštujući najviše standarde koje pred nas postavlja međunarodna i evropska zajednica”, kazao je Brajović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *