Saudijska Arabija u aprilu otvara berzu stranom kapitalu: Kakvi su uslovi?

Dodajte komentar

Saudijske Arabija otvoriće svoju 509 milijardi dolara vrijednu berzu međunarodnim investitorima u aprilu iduće godine. Otvaranje tržišta strancima inicijalno je bilo planirano za prvu polovinu 2015., a prošlog mjeseca u Londonu saudijski regulator Capital Market Authority informisao brokere i fond menadžere o planovima za april, piše Bloomberg.

Službeno, Saudijska Arabija i dalje stoji kod prvobitne procjene da će tržište biti otvoreno u prvoj polovici godine bez potvrde o aprilu.

Stroga selekcija

Najveći svjetski izvoznik nafte tim je potezom krenuo u uklanjanje barijera s jednog od najzatvorenijih velikih berzanskih tržišta slijedeći 130 miliona dolara vrijedan plan za podsticaj razvoja sektora nepovezanih s energetikom. Saudi Stock Exchange je najveće dioničko tržište na Bliskom istoku. Osim šest okolnih država, koje čine zalivsko Vijeće saradnje, stranim invesitorima nije dozvoljeno da direktno kupuju dionice ili da imaju pristup tržištu kroz equity swapove i finansijske instrumente poput ETF-ova (exchange-traded funds).

Prema novoj regulativi, strani ulagači s najmanje 18,75 milijardi rijala, ili 5 milijardi dolara, imovine pod upravljanjem te najmanje pet godina iskustva u poslovanju imaće pravo da trguju hartijama od vrijednosti. Imovinski cenzus još nije definitivan, a regulator je najavio da bi uslov minimalne imovine mogao biti spušten na 11,25 milijardi rijala.

Paleta ograničenja

Otvaranje tržišta prema strancima izgledat će prije kao odškrinuta vrata. Ako je suditi po nacrtu novih pravila iz avgusta, regulator takođe planira da ograniči strano vlasništvo u pojedinoj kompaniji na najviše 49 posto. Kvalifikovani strani ulagač imao bi ograničenje pet posto vlasništva u pojedinoj kompaniji, zajednički ulog ‘odobrenim investitorima’ u kompaniji neće moći preći 20 posto, a ulozi kvalifikovanih ulagača neće smjeti premašiti 10 posto tržišne vrijednosti, uključujući swapove.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *