Udruženje preduzetnica: Samo jaka žena je i samostalna

Dodajte komentar

Danas je održana radionica na temu umrežavanja žena sa sjevera sa ženama centralnog dijela Crne Gore, na kojoj je učestvovalo 20 žena, navodi se u saopštenju Udruženja preduzetnica u Crnoj Gori.

Na ovaj način su kreirana čvrsta prijateljstava među pripadnicima etničkih grupa Muslimana.

“Žena, bez obzira na etničku pripadnost u Crnoj Gori je marginalizovana i rijetko ima priliku da izrazi svoje stavove o važnim društvenim pitanjima, a još manje da pokrene velike promjene koje doprinose razvoju civilnog društva. Sve to se odnosi i na ženu muslimanku, sa još većim primjesama patrijarhata. Neki od zaključaka su da samo ekonomski jaka žena je i samostalna žena, a da bi došla do tog nivoa mora se edukovati, obrazovati i raditi”, navodi se u saopštenju.

Projekat je jednim dijelom podržan i finasiran od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava i može doprinijeti izgradnji kvalitetnijeg odnosa u multikulturalnom crnogorskom društvu Muslimanske etničke grupe.

Modelatorka radionice Edita Dautović, govorila je o umrežavanju po čemu je Udruženje preduzetnica Crne Gore, na čijem je čelu prepoznato, kao vodeća organizacija u tome ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

Sabina Talović izvršna direktorica organizacije Bona Fida iz Pljevalja obuhvatila je aspekt rodne ravnopravnosti kroz klasne podjele, vjerske, tradicionalne, sa naznakama koliko je važna edukacija ženama, i ta ženska solidarnost, smatrajući važnim njihovo uključivanje u socijalnu, kulturološku i ekonomsku sredinu i izgradnja multikulturalnog društva, na temeljima neformalnog obrazovanja žena, majki i njihova svijest o različitostima i prihvatanju istih.

Udruženja preduzetnica Crne Gore će i u narednom periodu organizovati seminare i edukacije kako bi žene imale mogućnost da se edukuju na više polja a sve zbog svoje lične afirmacije a prva u nizu biće već u januaru u Pljevljima, takođe kroz projekat „Voljni i sposobni“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *