Srbija nagomilava zlato

Dodajte komentar

Za dvije godine Srbija je zlatne rezerve povećala za skoro dvije i po tone, sa 14,9 na 17,4, čime je prva od bivših jugoslovenskih republika po količini rezervi plemenitog metala, a na treće mjesto u regionu, posle Grčke i Bugarske.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10,27 milijardi eura. Najveći dio, oko 69 odsto, Srbija drži u hartijama od vrijednosti evropskih zemalja poput SAD, Njemačke, Francuske, Belgije, Holandije.

Sa zlatom se postupa mudro i konzervativno, u njemu se drži oko pet odsto deviznih rezervi, a to je ono što se Srbiji i preporučuje. Centralna banka tako smanjuje rizik deviznih rezervi jer nije dobro svu aktivu držati u istom obliku i na jednom mjestu.

Zlato takođe štiti od inflacije koja u eurozoni može pojesti prinos koji NBS ostvaruje na hartije u evropskim zemljama. Zlato omogućuje smanjenje rizika deviznih rezervi, ali i daje jemstvo povjerenja u centralnu banku posebno u vremenima krize, kažu u NBS.

Ovaj plemeniti materijal se u Srbiji čuva u obliku zlatnih poluga, zlata na računima centralne banke u inostranstvu i kovanog zlata. Najveći dio je u zemlji, dok se mali dio čuva u inostranstvu. NBS ga je kupovala isključivo na domaćem tržištu od Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Oko 22 odsto deviznih rezervi čine sredstva koja su plasirana u vidu depozita i to najvećim dijelom kod centralnih banaka najrazvijenijih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *